5 grešaka zbog kojih meso s roštilja ispada loše

391

Svatko od nas misli da je najbolji roštilj-majstor, međutim, svi griješimo upravo u ovome.  

1. Ne uzimate si dovoljno vremena za mariniranje

Marinirati u ulju i začinima trebate nekoliko sati prije pečenja, a najidealnije je cijeli dan prije roštilja. U marinadu trebate staviti i nešto kiselo, limun ili ocat.

2. Izbjegavate korištenje dodatne masnoće

Dodatna masnoća, poput ulja, nužna je jer će se nemasno meso, kao piletina ili puretina, zalijepiti za rešetke roštilja.

3. Stavljate na rešetku hladno meso

Kod pečenja mesa na roštilju važno je da meso, prije nego što se stavi na žar, poprimi sobnu temperaturu. Tako se ono neće šokirati, a imat će i ljepšu boju.

4. Previše okrećete meso

Upravo tako. Meso, jednom kada ga stavite na roštilj nije poželjno previše micati. Naime, ekstra okus mu daje upravo karamelizacija površine, do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom okviru, piše Punkufer.hr. 

5. Ne puštate meso da se odmori

Da bi se stabilizirali sokovi u mesu, a vaš odrezak (p)ostao sočan, svaki je komad potrebno ‘odmoriti’. Nakon pečenja mesa, zamotajte ga u aluminijsku foliju i pustite da tako stoji pola vremena od ukupne termičke obrade. Aluminijska folija zadržat će toplinu, a vi ćete dobiti ukusan komad mesa.

 

Komentari