ZLOČIN NIKAD NE SPAVA! Zbog svega ovog je policija izdala ozbiljne i detaljne upute što učiniti u opasnim situacijama

Foto: Nikola Vilic / CROPIX/Ilustracija

U petak, 21. svibnja oko 19.30 sati u Dubravi, točnije Antovaljskoj ulici, nepoznati počinitelj je došao u kuću 86-godišnje žene i iskoristio njenu nepažnju pa joj ukrao novčanik s novcem i dokumentima. Nesretnu je staricu tako pokrao za nekoliko tisuća kuna.

Varanje starijih sugrađana

Istog dana, 21. svibnja oko 13 sati u Novom Zagrebu u ulici Božidara Magovca, nepoznata ženska telefonom je nazvala 87-godišnjeg Zagrepčanina i lažno mu se predstavila kao zaposlenica banke. Muškarac je povjerovao u njenu lažnu priču, pa kad je došla do njega, predao joj nekoliko desetaka tisuća kuna.

Provala u stan


Između 10 i 20.40 sati u petak u Strmcu u ulici Sviba, nepoznati je razbojnik provalio u stan 40-godišnjaka i pokrao mu sav nakit koji je tamo imao, vrijedan pedesetak tisuća kuna.

Zločin nikad ne spava

Zagreb vrvi razbojnicima, a to govore i službene brojke. U posljednja 24 sata na području Policijske uprave zagrebačke evidentirao je 35 kaznenih djela: jedna drska krađa, prijevara, 15 teških krađa provaljivanjem, osam krađa te deset ostalih kaznenih djela.

PAZITE SE – POLICIJA DAJE DETALJNE UPUTE KAKO

Treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu. Obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren za ući u vaš stan.

Prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela shodno trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku. Imajte na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima. Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi. Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara.

Policijska uprava zagrebačka podsjeća svoje građane da, ukoliko se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, nipošto ne čine to, bez prethodne provjere o kome se radi.

Takve osobe:
– spremne su vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe,
– samo iskorištavaju lakovjernost potencijalnih žrtava.

Policijska uprava zagrebačka upozorava svoje građane da budu oprezni s “nepoznatim gostima”, pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi “najavili” svoj dolazak. Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje.

Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično).

Ako sumnjate na osobe koje Vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi nam pomogli u njihovom pronalasku.

Preporuke
1) Ne žurite! Uzmite si vremena i dobro provjerite tko želi ući u Vaš dom.
2) Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.
3) Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, njegovom titulom, ljubaznošću, bespomoćnošću ili dobrom prilikom za kupovinu.
4) Zatražite na uvid dokument sa fotografijom ili službenu iskaznicu za službene osobe i to provjerite odnosno pogledajte kroz „špijunku“ ili s otvorenim vratima ali obavezno uz korištenje sigurnosnog lanca.
5) Ako unatoč Vašem odbijanju , nepoznati počinitelj i dalje uporno pokušava ući u dom , zamolite za pomoć susjeda i odmah o tome obavijestite policiju.

Suradnja građana i policije
1) Zapamtite izgled osobe.
2) Ukoliko je moguće zapišite registarsku oznaku vozila s kojim se koristi nepoznata osoba, boju, marku ili druge karakteristične podatke.
3) Ne dirajte stvari koje je dirao počinitelj kako se ne bi uništili tragovi koji mogu poslužiti za otkrivanje i hvatanje počinitelja.
4) Možda ste posramljeni što ste dozvolili biti prevareni, ali ako ne prijavite, prevarant će, dok broji od vas ukradene vrijednosti, vrebati novu žrtvu i novu priliku.
5) S punim povjerenjem prijavite ovakve prijevare policiji na 192.

Komentari