ŽIVOT JOJ PRETVORIO U PAKAO: Neznanac uhodio Zagrepčanku, slao joj poruke, dolazio na adresu: ‘Psihički me iscrpilo’

(Foto: Pixabay)

Mučna priča jedne Zagrepčanke započela je 2016. godine i trajala je do siječnja 2019. Z. K., koji je inače nezaposleni inženjer elektrotehnike, tijekom tog vremena sa svog maila slao je poruke L. G. Tražio ju je da radi s njim, ide s njim na more…

No to nije bilo sve. Dolazio joj je na adresu stanovanja i na radno mjesto. Ona nije željela toliku pažnju, a preko posrednika ga je molila da je prestane gnjaviti. Večernji list piše kako je Z.K. naposljetku zaradio optužnicu za nametljivo ponašanje koju je protiv njega na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu. Tužiteljstvo traži da se za Z.K. izrekne kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci. Godine 2019. protiv njega je određen istražni zatvor.

L. G. je jasno davala do znanja kako ne želi nikakav kontakt sa Z.K. U prosincu 2018. došao je na njezinu adresu prebivališta i tražio njezina stanodavca. Dva dana kasnije došao je u tvrtku u kojoj je radila, lagao da joj je prijatelj te da imaju zakazan sastanak. Tada je tražio i njezin broj.

Nakon što joj poruke i mailovi nisu prestali pristizati, a maltretiranje nije prestajalo,  situacija je eskalirala. L. G. ga je prijavila, što je na kraju rezultiralo podizanjem optužnice protiv njega. U svojoj obrani, Z. K. je porekao djelo. Tvrdio je da se on i L. G. poznaju te da puno komuniciraju. No njegove navode porekla je L. G. koja je kazala da ona zapravo ne poznaje Z. K. Pojasnila je da ga je 2010. i 2011. srela na nekom stručnom seminaru dok je radila za jednu IT tvrtku.

L.G. je naposljetku promijenila posao, no uskoro su joj i u novoj tvrtki na službeni mail počele dolaziti njegove poruke. Nije dugo trebalo da počne dolaziti na njezino radno mjesto. Upozorila je zaštitare, otišla u jedan odvjetnički ured i zamolila da mu pošalju dopis i zamole ga da ju prestane uhoditi. No ništa ga nije spriječilo u daljnjem uhođenju.

Poruke i e-mailove nastavio joj je slati do listopada 2019. od kada joj se više nije javio. Pojasnila je da je do njezinih poslovnih i privatnih podataka mogao doći preko jedne društvene mreže, jer su se bavili sličnim poslom.

“Sve me je to psihički iscrpilo i nanijelo mi je poslovnu štetu, a utjecalo je i na moje zdravlje i posao”, rekla je L.G.

Tužiteljstvo je zatražilo da se Z.K. psihijatrijski vještači, a kako se nije pojavio na zakazanim terminima, po njega je poslana policija. U kolovozu 2019. došla je na njegovu kućnu adresu,  no njegovi rođaci rekli su da je otišao u Njemačku. Tamošnja adresa policiji nije bila poznata.

Večernji list piše kako je provjerom u informacijskom sustavu MUP-a, ustanovljeno da Z. K. nije prijavio privremeni odlazak u inozemstvo. Nakon toga, tužiteljstvo je od suca istrage tražilo da mu se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, a tom je zahtjevu udovoljeno.


Komentari