Zbog zanemarivanja djeteta dobili osam mjeseci zatvora: ‘Od moga sina nikad neće biti čovjeka’

. Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Roditelji dječaka rođenog 2004. godine optuženi su na Općinskom sudu u Čakovcu uvjetno na osam mjeseci zatvora jer su grubo zanemarili svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta. Događalo se to od 2015., kad je imao svega 13 godina, do 27. siječnja 2019. godine u međimurskom selu Piškorovcu i na području Zagreba, piše Večernji list. 

Dječak je svjedočio kako su posljednje četiri godine živjeli u napuštenoj kući u Zagrebu koja nije imala kupaonicu ni kuhinju. Bavili su se prikupljanjem željeza, a roditelji bi često odlazili prositi. Dječak kaže i kako je često sam odlazio jer ”zna cijeli Zagreb i ne boji se”.

Njegovi odlasci znali su trajati i dva do tri dana, a u tim trenutcima njegovi roditelji nisu znali gdje se nalazi. Spavao je u noćnim autobusima.

Od škole je sam odustao u petom razredu jer mu nije bilo lijepo, a sada njegovi roditelji odbijaju preuzeti bilo kakvu brigu o njemu. Dječak je tijekom svjedočenja nastojao umanjiti njihovu odgovornost, prikazujući ih brižnima, premda podaci Centara za socijalnu skrb i policijskih uprava govore suprotno, piše ranije spomenuti portal.

Majka tvrdi kako je dječak sam odlazio u grad i prosio, a nekoliko puta su je čak zvali iz policije da dođe po njega. Kaže kako je svjesna da dječak puši ”galaxy” jer osjeća miris. Otac pak za sina ne želi ni čuti, a socijalnoj radnici je rekao da ga slobodno odvede jer ionako ”od njega neće biti čovjeka”.


 

Komentari

loading...
-->