Zbog primanja mita visoko pozicionirani zagrebački dužnosnik dobio tri godine zatvora

Nekadašnji šef zagrebačke javne rasvjete Mijo Marošević u ponedjeljak je nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog primanja mita i korištenja položaja za pribavljanje imovinske koristi, dok je njegov pomagač Petko Gavrilović uvjetno osuđen na godinu dana, uz rok kušnje od tri godine.

Pored zatvorske kazne Marošević će, postane li presuda pravomoćna, u državni proračun morati uplatiti i 5,86 milijuna kuna za koliko je financijskim vještačenjem utvrđen nesrazmjer u imovini i njegovim zakonitim primanjima.

Sutkinja Irena Kvaternik istaknula je, obrazlažući presudu, da je sud prihvatio iskaze svjedoka Željka Vojkovića od kojeg je Marošević zatražio i potom dobio proviziju od pet posto za svaku ugrađenu svjetiljku. Sud je prihvatio i iskaz Zvonka Tolića koji je izravno teretio Maroševića koji je od njega i putem njegovog oca Vladimira Tolića tražio isplatu postotka za dobivanje poslova postavljanja javne rasvjete. “Sud je prihvatio i iskaz svjedoka Stipe Čička koji je potvrdio da je s Miroševićem i Gavrilovićem i ranije imao slična iskustva te je potvrdio njihov modus operandi. Kao dokaz prihvaćeni su i bankovni izvadci podizanja novca Zvonka Tolića u istovjetnim iznosima koje je dao Maroševiću”, kazala je sutkinja.

Maroševiću je kao olakotna okolnost ocijenjena starija dob, narušeno zdravstveno stanje i ranija neosuđivanost, dok je sud kao otegotnu okolnost uzeo u obzir bezobzirnost i obezvrijeđivanje službenog položaja. Gavriloviću su kao olakotne okolnosti ocijenjene njegova ranija neosuđivanost, pozna dob i nepokazivanje želje da se obogati počinjenjem kaznenog djela. Otegotne okolnosti za Gavrilovića sud nije pronašao.

Prema optužnici, Marošević je od prosinca 2005. do siječnja 2009. kao voditelj Odsjeka za građenje i održavanje javne rasvjete od vlasnika tvrke Hellux Elektra Željka Vojkovića zatražio da mu ‘na ruke’ isplaćuje pet posto od zarade na prodaji svjetiljki gradu. Budući da je Vojković bio svjestan Maroševićevog utjecaja prilikom odabira svjetiljki koje će se koristiti prilikom građenja javne rasvjete, on je šefu zagrebačke javne rasvjete na ime postotka dao 13.194 kune.

Uz to, Marošević je zajedno s Gavrilovićem dogovorio da će od vlasnika tvrtke Elektrograđenje Zvonka Tolića kao podizvođača zagrebačke Elektre zatražiti isplatu mita kako bi Marošević ovjerio ispostavljene troškovnike i fakture od čega je ovisilo plaćanje grada Elektri, a time i podizvođačima. Marošević je potom, kao protuuslugu za ovjeravanje troškovnika i faktura, tijekom 2007. od Tolića primio 40.000 kuna.

Kako Marošević nije bio zadovoljan prvotnim iznosom, od Tolića je zatražio još toliko poručivši mu da se “uozbilji jer on odlučuje o svemu” pa mu je Tolić putem svojeg oca Vladimira Tolića predao još 40.000 kuna.

Komentari