‘ZAIGRAO SE’ SLUŽBENIM KARTICAMA! Bivši ministar kulture osuđen na godinu dana zatvora

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Berislav Šipuš u petak je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, nakon što je otkriveno da se od srpnja 2012. do prosinca 2015. “zaigrao” službenom karticom. Naime, Županijski sud u Zagrebu dosudio je bivšem ministaru kulture u Vladi Zorana Milanovića imovinsko pravni zahtjev od oko 64.000 kuna, a Šipuš mora platiti i oko 50.000 kuna sudskih troškova.

Optužnicu je 2017. podignuo USKOK i naveo da je Šipuš u gotovini podigao ukupno 17.800 kuna koje je beskamatno koristio, dok je privatne troškove u ugostiteljskim objektima i prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu plaćao kreditnim karticama.

Šipuš je naknadno vratio nešto više od 14.000 kuna obustavama na plaću i uplatama gotovine u blagajnu. Prema USKOK-u, Šipuš je svoje ovlasti koristio protivno odluci Vlade o uvjetima korištenja službenih automobila, mobitela, zrakoplovnih linija, kreditnih kartica i sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja.

Podsjećamo, suđenje je zapoečlo u lipnju 2018., kada je negirao krivnju.

Na početku cijele te priče zbog iste stvari je optužena i Andrea Zlatar Violić, kojoj je Šipuš bio zamjenik te ju je naslijedio na čelu Ministarstva kulture kada je ona u ožujku 2015. morala dati ostavku jer je nalaz državne revizije otkrio nepravilnosti u radu Ministarstva kulture. Postupak protiv njih dvoje je spajan i razdvajan, i to zbog teških zdravstvenih problema Andree Zlatar Violić. Na koncu im se sudi odvojeno, a njezin postupak još nije okončan.

Nju se teretilo da je preko službenih kartica podizala novac koji je koristila za osobne potrebe. Od tog novaca i ona je vratila oko 159.000 kuna, no na koncu je optužena da je proračun oštetila za oko 99.000 kuna, prenosi Večernji.


Komentari