Zagrepčanka u šoku i nevjerici: ‘Deset sati nisam znala da mi je brat preminuo. Nisu mi se ni ispričali…’

Hitna pomoć (Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Ovakvu osobnu tragediju nitko ne bi htio doživjeti. Zagrepčanka Karmen Š. punih je deset sati čekala da joj netko javi što se dogodilo s njenim bratom nakon što ga je odvela Hitna pomoć.

Miri R. pozlilo je u četvrtak ujutro te je obitelj odmah pozvala Hitnu. Tu je počela kalvarija.

“Sin je pitao kamo vode tatu, a djelatnica Hitne je rekla da budući da spadamo na Rebro po mjestu stanovanja, idu tamo. Kad sam rekla da ću se spremiti i doći, rekli su mi neka ne dolazim jer neću moći ući zbog epidemioloških mjera. Gospođa iz Hitne je na papir zapisala nećakov broj mobitela i rekla da, ako se ne javi za sat i pol ili dva, zovemo Hitnu za informacije. Nitko nas nije zvao pa smo oko 4 sata ujutro prvi put nazvali KBC Zagreb, ali nitko se nije javljao”, rekla je Karmen za Jutarnji.

Satima nije mogla nikog dobiti na telefon, a na kraju kad je dobila rekli su joj da nije na tom odjelu već negdje drugdje. Kaže da razumije da situacija u zdravstvu nije laka zbog stanja s koronavirusaom.

Dali su joj drugi broj telefona, na koji se ponovno nitko nije javljao. Tek je oko osam ujutro uspjela nekog dobiti.

“Onda opet muk s druge strane. Ne mogu nikoga dobiti. Oko 9 mi se opet netko javio i rekao da tamo nema nijednog Mire. Bila sam potpuno izbezumljena”, ispričala je.

Kolegica koja radi za KBC Zagreb zamolila je za pomoć, no provjerom u sustav njen brat nije bio nigdje upisan.

‘Umro je još u vozilu…’

“Nitko mi ništa nije znao reći. Jedna djelatnica me spojila s voditeljem smjene. Nakon što je dugo svirala muzika, kad se javio samo sam čula kako je poklopio slušalicu. Tlak mi je skočio na osamsto milijuna. Čude se da su ljudi ludi i agresivni. Ja sam željela tamo otići, ali, srećom, nisam. Ne znam što bih napravila”, rekla je.

Nakon što je oko podneva nazvala Hitnu, dočekao ju je šok. Djelatnica joj je rekla kako je njen brat preminuo još u kolima Hitne.

“Kad sam oko podneva opet nazvala Hitnu, dakle deset sati nakon što su mog brata odvezli živog iz stana, gospođa s druge strane mi je rekla da je, nažalost, umro još u vozilu i da je njegovo tijelo odmah odvezeno u Zavod za sudsku medicinu na Šalati. Nakon što mi je izrazila sućut samo sam spustila slušalicu u šoku”, rekla je.

Kaže kako joj se zbog svega nitko nije ni ispričao.

“Svi s kojima sam razgovarala bili su neljubazni. Nitko sa mnom nije razgovarao kao s čovjekom koji je zabrinut za nekoga svog. Ne želim da itko više prođe pakao koji smo mi prošli. Netko mi kaže: ‘To je tako moralo biti’. Mislim da nije, moramo pričati o ovome”, objasnila je.

Iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba objasnili su kako u slučaju smrti pacijenta u sanitetskom vozilu odmah obavještavaju MUP koji kontaktira obitelj pacijenta o smrtnom slučaju. No, iz MUP-a nisu kontaktirali Karmen Š., niti su komentirali ovaj slučaj.


Komentari