Zagrebačkog odvjetnika sud novčano kaznio i prijavio komori zbog nepoštivanja mjera: Rekao kako je to otrov, pogodite koju je mjeru kritizirao

FOTO: Pravosudje.hr

U jeku svjetski razvikanog slučaja Novaka Đokovića koji se odbija cijepiti te je zbog toga propustio obranu naslova teniskog prvaka u Australiji, jedan zagrebački odvjetnik odbija čak i dezinficirati ruke.

Kako piše Jutarnji list, nepoštivanje epidemioloških mjera i zagrebačkog Općinskog građanskog suda, koštati će zagrebačkog odvjetnika 10 000 kuna, a slučaj je prijavljen i Hrvatskoj odvjetničkoj komori (HOK).

“Neću pošpricati ruke, nećemo se rukovati, a ne želim koristiti otrov koji mi se nudi”, prenio je Jutarnji riječi odvjetnika pri odbijanju prihvaćanja dezinficijesa.

Nije ni ušao u sudnicu

Odbijanje dezinficijensa kojeg odvjetnik smatra otrovom, započeo je probleme prije samog ulaska u sudnicu. Kad je odbio uzeti dezinficijens kojeg nudi sudnica, sudac je pravniku ponudio da se dezinficira svojim, na što je ovaj rekao da ga nema i odbio dezinfekciju govoreći kako se ionako neće rukovati te je tražio da to uđe u zapisnik. Sudac je upozorio kako odvjetnici ne određuju što će ući u zapisnik, ali je zato sudac u zapisnik stavio kako “odvjetnik neće dezinficirati ruke jer isti je dezinficijens otrov, a odbija dezinficirati ruke jer se neće rukovati”.

Uz to, odvjetnik se zbog incidenta “kažnjava kaznom od 10.000 kuna zbog nepoštivanja suda, neprimjerenog ophođenja i nepokoravanja nalozima suda uz osobitu drskost” prema navodima suca, za što je najavljena i prijava HOK-u.

Svi odvjetnici upoznati s mjerama

“Ne, još nismo dobili taj slučaj. Naime, obično nam stižu tek kad sud izda rješenje o kažnjavanju. No, naši su postupci tajni i ne mogu govoriti o konkretnim slučajevima, ali načelno bez obzira na to koji je eventualni prekršaj učinio neki odvjetnik mi postupamo na isti način. Drugim riječima, svaki predmet najprije dolazi do tužiteljstva HOK-a, koje će procijeniti postoje li elementi za proces. Potom odvjetnik daje svoje obrazloženje i na kraju se odlučuje ide li postupak dalje ili se prijava odbacuje. Pokaže li se da je odvjetnik prekršio profesionalni kodeks, odlučuje se i o kazni, koja može biti ukor, novčano kažnjavanje ili oduzimanje licence”, rekao je Jutarnjem Ante Župić, predsjednik Disciplinskog suda HOK-a.

Nastavio je i kako HOK godišnje ima 200 do 300 predmeta, a većina se odbacuje kao neutemeljena.

Komentirajući epidemiološke mjere, Župić je objasnio kako su s njima upoznati svi odvjetnici, uz naputak redovnog praćenja novih priopćenja i naloga Stožera civilne zaštite.


Komentari