Zagrebački vjeroučitelj završio u istražnom zatvoru

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je istražni zatvor vjeroučitelju Krešimiru Bagariću nakon što je to predložilo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu koje je 38-godišnjeg vjeroučitelja ispitalo zbog sumnje na poticanje na nasilje i mržnju

Vjeroučitelju i zagrebačke Osnovne škole Matije Gupca, Krešimiru Bagariću (38) određen je istražni zatvor zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv javnog reda javnim poticanjem na nasilje i mržnju iz članka 325. stavka 1. Kaznenog zakona.

>>> SKANDAL U ZAGREBAČKOJ ŠKOLI! Vjeroučitelj: ‘Izdajnicima metak u glavu, nabiti ih na kolac…’, reagirala i ministrica

Objavilo je to Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu nakon što je ispitalo Bagarića.

“Postoji osnovana sumnja da je 38-godišnjak 29. studenog 2017. od 14,00 do 14,45 sati tijekom nastave vjeronauka u osmom razredu jedne zagrebačke osnovne škole, svjestan svog utjecaja i autoriteta kao nastavnika; u nakani izazivanja netrpeljivosti i spremnosti na nasilno ponašanje prema pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovjesti; podučavajući djecu kao vjeroučitelj iznosio diskriminatorne stavove te iskazivao prijezir i nesnošljivost prema pripadnicima spomenute nacionalnosti i vjeroispovjesti. Osnovano se sumnja da je time nametao učenicima iznesene stavove te izazivao osjećaje mržnje, odbojnosti i prihvaćanja agresije prema dvjema osobama, kao i pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovjesti”, stoji u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama DORH-a.


 

DORH nadalje ističe da je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen prijedlog za određivanje istražnog zatvora Bagariću na temelju članka 123. stavka 1. točke 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku što je ovaj djelomično prihvatio prijedlog i odredio mu istražni zatvor temeljem prve dvije točke članka 123. ZKP-a.

Bagarića je jedan učenik snimio tijekom predavanja na satu vjeronauka te snimku dostavio portalu Index.hr koji ju je objavio 21. prosinca.

Zagrebački vjeroučitelj je, navodno pod dojmom presude šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata i samoubojstva Slobodana Praljka na Haškom sudu, učenicima govorio da bi trebalo objesiti dva bivša predsjednika, Stjepana Mesića i Ivu Josipovića te bivšu ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić. Usto je veličao ratnog zločinca Ratka Mladića i pogrdno govorio o Srbima i Muslimanima. Protiv njega je u školi pokrenut i postupak izvanrednog otkaza.

>>> Afera ‘Vjeroučitelj’: Zatražena policijska istraga zbog snimke Bagarića, Ured za vjeronauk se ogradio

 

Komentari

loading...