Zagrebački policajci maltretirali maloljetnike, pa na kraju prijavljeni za težu povredu dužnosti!

Policajac, ilustracija (Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/ Ilustracija

Prošle su subote oko jedan sat iza ponoći policijski službenici izašli na teren kako bi odgovorili na pozive stanara kojima je zasmetao tulum u Gradišćanskoj ulici na zagrebačkom Črnomercu.

Ispalo je da se radi o proslavi rođendana, a policija je odmah po dolasku legitimirala 17-godišnjeg slavljenika i neke od njegovih uzvanika, piše Jutarnji list. Ispalo je da neki od prisutnih nisu imali osobne iskaznice, a reakcije policajaca polako su postajale sve neprimjerenije.

Prema snimci koju je dobio Jutarnji list od uzvanika na proslavi, policajci su se počeli koristiti psovkama i pretjeranim fizičkim potezima.

“Dođi i ti sad ‘vamo. Koliko imaš godina? Daj osobnu. Nemaš osobnu, ha? Nemaš? Što glumiš? Koliko imaš godina? Sad ćeš 18? Super, sad ideš sa mnom u postaju. Sačekaj me tu”, govorio je, prema navodima Jutarnjeg, policajac maloljetniku bez osobne dok ga pokušava legitimirati. Dotični je srednjoškolac u ruci držao cigaretu koju mu je policajac iz ruke izbio udarcem te mu rekao neka baci to iz ruke dok razgovara s njime.

Na to mu je preplašeni maloljetnik odgovorio da mu se nije svidio način na koji se službenik derao na njegova prijatelja, na što mu je policajac odgovorio: “Boli te k… kako ja s njim razgovaram (…) Sad ćeš ići sa mnom, neka mama i tata po tebe dođu u postaju”.

Nekoliko gostiju, pa i slavljenik, požalili su nam se na policijsko postupanje naglašavajući da je razgovor policajaca s pojedincima bio neprijatan, pun agresivnih tonova i unošenja u lice. Jutarnji je zbog toga poslao upit u PU zagrebačku, na što su im odgovorili:

“Na temelju dojave o remećenju javnog reda i mira vikom i galamom u Gradišćanskoj ulici u Zagrebu, policijski službenici izašli su na mjesto događaja i neposrednim zapažanjem djelomično potvrdili navode iz dojave. Utvrđeno je da se ne radi o ugostiteljskom objektu ili drugom sličnom objektu za pružanje usluga, na koje bi se odnosili propisi o radnom vremenu, već o prostoru u vlasništvu fizičke osobe te je poduzetim policijskim ovlastima, izdanim upozorenjima i naredbama uspostavljen javni red i mir. Provedenim provjerama policijskog postupanja utvrđeni su propusti u ophođenju policijskih službenika prema zatečenim građanima, kao i pogreške u taktici i metodici u primjeni policijskih ovlasti te će zbog sumnje da je došlo do teže povrede službene dužnosti, protiv dvoje policijskih službenika biti podneseni zahtjevi za pokretanjem disciplinskog postupka nadležnom Disciplinskom sudu u Zagrebu.”


Komentari