Zagrebačka policija uhitila liječnika i medicinsku sestru zbog obavljanja ilegalnih pobačaja

youtube.com

Policija je u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Velikoj Gorici i zdravstvenom inspekcijom Ministarstva zdravstva provela kriminalističko istraživanje nad liječnikom (54) i medicinskom sestrom (51) zbog sumnje da su u poliklinici na području Zagrebačke županije počinili tri kaznena djela protupravnog prekida trudnoće, navodi se u policijskom priopćenju.

Naime, tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđena je osnova sumnje da su 54-godišnjak i 51-godišnjakinja ove godine, protivno propisima o prekidu trudnoće iz Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanju o rađanju djece, potaknuli tri osobe na prekid trudnoće, koji su potom uz njihov pristanak obavili u poliklinici koja nije na popisu zdravstvenih ustanova u kojima je moguće obaviti prekid trudnoće.

Po okončanju kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su privedeni pritvorskom nadzorniku, dok je posebno izvješće podnijeto nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici, navodi se u policijskom priopćenju.

Policija navodi da nastavlja daljnje kriminalističko istraživanje u cilju identifikacije drugih osoba kojima je eventualno izvršen prekid trudnoće u toj poliklinici ili u drugim ustanovama na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije suprotno zakonu.

Jednomjesečni istražni zatvor

Sutkinja istrage velikogoričkog Županijskog suda odredila je jednomjesečni istražni zatvor, zbog opasnosti da na slobodi ne bi ponovili nedjelo.


Tužiteljstvo sumnja da su osumnjičeni liječnik i medicinska sestra nezakonite prekide trudnoća obavili 19. ožujka, 5. travnja i 21. lipnja ove godine i to u „poliklinici u vlasništvu prvoosumnjičenika“, „prema ranije dogovorenim terminima s pacijenticama i na njihovo traženje“.

Pritom su bili „svjesni da u navedenoj poliklinici nisu ovlašteni obavljati prekide trudnoće“ jer ona nema status bolnice, izvijestilo je državno odvjetništvo.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o poliklinici Zahi koja pacijente prima u Zagrebu, Ivanić Gradu i Velikoj Gorici.

Legalno i dostupno u nekoliko ovlaštenih ustanova

Policija navodi kako se prekid trudnoće u Hrvatskoj obavlja na zahtjev pacijentice do 10. tjedna trudnoće, te je legalan je i dostupan svakoj pacijentici u ovlaštenim ustanovama. U Republici Hrvatskoj 29 bolničkih zdravstvenih ustanova pruža legalnu uslugu prekida trudnoće, od čega su dvije privatne, a njihov popis možete ovdje, priopćila je policija.

Obavljanje prekida trudnoće u neovlaštenim zdravstvenim ustanovama je kazneno djelo i  predstavlja nepotreban zdravstveni rizik za pacijenticu, navodi policija.

Policija u priopćenju poziva građane koji imaju saznanja vezana uz ilegalne pobačaje da im se jave na broj telefona 192 ili na mail [email protected]

Komentari

loading...
-->