ZAGREBAČKA POLICIJA U AKCIJI Samo jučer su napisali preko 90 kazni biciklistima i motoristima

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Policijska uprava zagrebačka objavila je rezultate nadzora nad vozačima bicikala, mopeda i motora koje je provela jučer.

“Utvrđeno je ukupno 95 ciljanih prekršaja. Vozača mopeda i motocikala kontrolirano je ukupno 110 te je utvrđeno 13 prekršaja. Provedenom akcijom kontrolirano je i 113 vozača bicikla kojom prilikom su utvrđena 82 prekršaja”, objavila je zagrebačka policija.

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Policija upozorava naročito motocikliste i mopediste da voze propisanom brzinom, da uvijek nose zaštitnu opremu poput motorističke jakne i kacige te da obavezni voze s upaljenim svjetlima kako bi povećali svoju vidljivost na cesti i smanjili mogućnost nesreće.

“Zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, preporuka je da nosite svjetliju odjeću i kacigu, „življih“ boja, odnosno s reflektirajućim detaljima”, savjetuje policija.

Savjeti za bicikliste

Biciklisti moraju koristiti prometne trake odnosno staze za bicikle, a ako nema tih staza, moraju koristiti desnu stranu kolnika, nikako nogostup.

Također, prilikom prelaženja preko pješačkog prijelaza, biciklist se treba ponašati kao pješak, sići s bicikla i gurati bicikl preko prijelaza. S druge strane, ako je preko prijelaza označena biciklistička traka onda može biciklirati jer ima prednost, savjetuje Policijska uprava zagrebačka.


Komentari