Zagrebačka noća patrola pokazala zabrinjavajuću podatke: Čak 676 prometnih prekršaja!

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

U noćnim satima u dane vikenda, od 28. veljače do 2. ožujka 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 676 prometnih prekršaja, od čega 70 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 302 prekršaja nepropisne brzine, 83 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 47 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 5 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 2 pod zabranom, 11 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 156 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

– u nedjelju, 1. ožujka 2020. godine 2 sata, u mjestu Gornji Desinec u Zagrebačkoj ulici, 28-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka pod utjecajem od 2,25 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je isključen je iz prometa te mu je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati i zadržan je u službenim prostorijama do otrežnjenja te će protiv njega biti podnesen optužni prijedlog.

– u nedjelju, 1. ožujka 2020. godine u 1.50 sati, 34-gcodišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Ulice kneza Branimira u smjeru istoka. Nadzorom vozila i vozača kod raskrižja s Mandlovom ulicom i alkotestiranjem utvrđena joj je koncentracija od 0,66 g/kg alkohola u organizmu. Vozačica je isključena iz prometa.

Prilikom provođenja akcije, 9 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 9 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno 5 osoba – test negativan, a 2 osobe su odbile provođenje testiranja.

Od 70 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 15 vozača (21,4%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 15 mladih vozača (21,4%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.


Komentari