Zabrinjavajući podaci: Policija otkrila koliko je mladih pod utjecajem alkohola za volanom

Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

U noćnim satima u dane vikenda, od 8. do 11. veljače 2019. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača s ciljem suzbijanja činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 1095 prometnih prekršaja, od čega je 89 prekršaja vozača s alkoholom, 439 prekršaja nepropisne brzine, 79 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 76 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, pet pod zabranom, osam prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 393 ostala prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

– u nedjelju, 10. veljače 2019. godine oko 21.45 sati u mjestu Donji Desinec, 31-godišnjak je upravljao osobnim automobilom čakovečkih registarskih oznaka te mu je alkotestiranjem izmjerena koncentracija od 2,66 g/kg alkohola u organizmu. Protiv 31-godišnjaka je podnijet prekršajni nalog te je zadržan u prostorijama za zadržavanje do otrežnjenja.

– u subotu, 9. veljače 2019. godine u 2.40 sati, 23-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka u Andrašecovom ulicom te joj je izmjerena koncentracije od 1,32 g/kg alkohola u organizmu.

Prilikom provođenja akcije osam osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 13 osoba je uhićeno i privedeno na prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka. Evidentirane su dvije osobe koje su odbile preliminarno testiranje na uređaju za droge.

Od 89 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod osam vozača (9,0%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg te je evidentirano 20 mladih vozača (22,5%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa, stoji na stranicama zagrebačke policije.

Komentari