‘VUĆ ĆU TE ZA MATERNICU PO PODU’ Kuhar u zagrebačkoj školi zlostavljao radnicu. Još uvijek sprema obroke djeci

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Krajnje odvratne, suvišne i neukusne uvrede slušala je pomoćna radnica svakoga dana od kuhara koji djeci obroke priprema u osnovnoj školi u širem središtu Zagreba. Kao da to nije bilo dovoljno, “kolega” ju se u više navrata neprimjereno dodirivao po intimnim dijelovima tijela. Kada je odlučila da vulgarnom ponašanju stane na kraj, ravnateljica ju je šikanirala, ponudivši joj posao čistačice. Cijeli slučaj potom je završio na sudu, a dotična škola morala je platiti 20.000 kuna odštete, na osnovu pravomoćne presude. No, prema istoj presudi, škola je morala osigurati svojoj zaposlenici uvjete rada bez uznemiravanja, piše Telegram.

Ravnateljica je potom nesretnoj ženi drastično promijenila radno vrijeme, i to u korist zlostavljača. Naime, problematičnom kuharu određeno je da radi od 5 do 13 sati, dok je pomoćnoj radnici rečeno da “kuha” od 13.30 do 21.30 sati. Kada u školi nitko ne jede. Žena stoga na poslu nije radila ništa ili je obavljala poslove čišćenja, a upravo joj je novi ugovor s radnim mjestom čistačice škola prvotno i ponudila nakon pravomoćne presude.

Ovaj slučaj samo je primjer kako se tretiraju žrtve seksualnog zlostavljanja u Hrvatskoj. Kao i koliko je pravnog posla ispred njih kako bi se izborile za pravdu.

No, pomoćna radnica se ponovno odlučila za sudsku tužbu te je tražila da se poništi odluku o radnom vremenu i spriječi da ju se i dalje uznemirava na poslu. Traži i da se naloži školi da joj plati još 5000 kuna odštete zbog novog šikaniranja.

Dobar je s ravnateljicom

Naime, zlostavljana je žena na sudu prepričala kakve je prostačke rečenice slušala svakog dana u školskoj kuhinji, i to od 2012. godine.

“Što je Vaso odradio za HDZ to sam ja za ravnateljicu u reizboru”, poručio joj je kuhar, koji je tvrdio da je blizak ravnateljici škole. Očito je smatrao da mu to daje pravo da pomoćnu radnicu vrijeđa i na nacionalnoj osnovi.

 “Ti si obična Bosanka koju su do jučer j…. Turci”; “Do jučer si orala na drvenom plugu, a sad si došla u Zagreb… Tebe treba vratiti odakle si došla! Sve bosančerose treba maknuti iz Zagreba! J… vas Bandić koji vas je doveo u Zagreb! Ti si samo za kopat i sadit kupus!”, prisjetila se radnica tijekom suđenja. Telegram piše i kako je 2013. i 2014. kuhar često je izostajao s posla, pa su ostale zaposlenice u kuhinji morale uskakati na njegovo mjesto.

On im se za to vrijeme hvalio: “Vi ćete raditi, a ja ću se do kraja osmog mjeseca odmarati na Hvaru! Vidimo se u rujnu! Vidjet ćete vas dvije, kud koji, mili moji, pakirajte kofere, letit ćete. Meni nitko ništa ne može, znam što mi je rekla ravnateljica”.

Osim verbalnih ispada, kuhar je više puta pokušao ući u toalet i garderobu dok se presvlačila, a jednom ju je udario i poručio kako će je “vući po podu za ono malo maternice ako joj je ostalo”.

Sudovi puni razumijevanja

Kada je skupila snagu da ga prijavi Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu prijavu odbacuje zbog roka od tri mjeseca koliko žrtve seksualnog uznemiravanja imaju vremena za podnošenje prijave od trenutka kada se kazneno djelo dogodilo. A u tome trenu prošlo je sedam mjeseci od posljednjeg uznemiravanja.

No, pomoćna radnica nije odustala pa je ponovno tužila školu. Općinski radni sud u Zagrebu najprije joj odbija tužbu jer, kažu, nije logično da bi netko tako dugo trpio diskriminaciju i tek nakon pet godina pokrenuo sudski spor.

Pomoćna kuharica, koju u ovom procesu zastupa odvjetnik Denis Bajs, ulaže žalbu. Županijski sud u Bjelovaru žalbu prihvaća i donosi presudu u njezinu korist. Osim plaćanja odštete nalaže školi osiguravanje radnih uvjeta bez uznemiravanja.

Tada ravnateljica donosi onu spornu odluku o radnom vremenu pomoćne kuharice koju ona doživljava kao novo šikaniranje. Osjeća da ju se dodatno viktimizira. Opisuje u tužbi kako radno vrijeme do 21.30 sati nije redovno radno vrijeme, jer tada u školi rade samo čistačice.

Zlostavljaču se nije dogodilo ništa

“Niti jedan radnik u kuhinji nije nikada radio u tom radnom vremenu. Zadnji obrok priprema se u 15.30 sati i nakon toga u kuhinji ima još maksimalno dva sata posla”, piše u tužbi pomoćna kuharica napominjući kako živi u dijelu Zagreba dosta udaljenom od škole, zbog čega mora noću gotovo dva kilometra hodati do kuće.

Istovremeno, kuhar koji ju je seksualno uznemiravao ostao je na svom radnom mjestu, a ni radno vrijeme mu se nije značajno promijenilo, piše Telegram.

 


Komentari