Vozač je ubio baku, ali ne mora u zatvor: Unuci zbog emotivne povezanosti dosuđena odšteta od 150 tisuća kuna

Ilustrativna fotografija (foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Baka Marija (78) poginula je nakon što je na nju još u ožujku 2020. godine, Audijem a4 naletio vozač Darko (27) u međimurskom mjestu Ivanovec, prenosi lokalni portal Danica.

Prema presudi koju navodi Danica, slabo pokretna žena prelazila je cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Darko je proglašen krivim jer je vozio 59 kilometara na sat tamo gdje je ograničenje 50.

Izuzev toga,  vozilo je imalo tehnički neispravan prednji uređaj za osvjetljavanje ceste “budući da je domet kratkih svjetala bio premalen, a iz kojih razloga je onda vozilo i pješakinji bio slabije uočljivo”. Darko je priznao krivnju te je osuđen na godinu dana uvjetnog zatvora, prenosi portal Danica.

Vozač se nije žalio

Na nepravomoćnu presudu vozač se nije žalio, ali je žalbu uložilo čakovečko državno odvjetništvo tvrdeći kako je kazna preblaga te je predložilo bezuvjetnu zatvorsku kaznu.

Krajem prošlog tjedna na Općinskom sudu donesena nepravomoćna presuda kojom je unuci dosuđena odšteta od 150.000 kuna zbog bakine smrti. Naime, unuka je još kao dijete ostala bez majke pa je bila u jakoj emotivnoj vezi s bakom, te je sud zaključio kako ima pravo na odštetu premda baka i unuka nisu živjele zajedno.

“Unuka je ostala bez majke u petoj godini života, te su brigu o njoj preuzeli otac i baka te se između unuke i pokojne bake, sukladno tome, razvila trajnija zajednica života koja se po sadržaju i emotivnoj povezanosti u potpunosti može izjednačiti sa odnosom majke i kćeri“, zaključila je danas sutkinja.

Komentari