Voditelj centra za krizna stanja pojasnio zašto je ubojica sa Savice živio kao slobodan čovjek

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Slučaj ubojstva pa samoubojstva na zagrebačkoj Savici dobio je još dramatičniji epilog kada je otkriveno da je 42-godišnjak iz Ulice V. Ruždjaka prije šest godina zaklao svoju majku. Pitanje koje se pritom nametnulo jest zašto je muškarac koji je između 16. i 18. rujna rođenog brata usmrtio oštrim predmetom pa si presudio skokom s balkona uopće bio na slobodi.

Pristup posljednjem zločinu poprilično je sličan onome iz 2014. godine. Ubojica je uzeo nož, izbo svoje žrtve pa neko vrijeme proveo pored beživotnih tijela. Nakon toga odlučio je oprati nož, a onda oduzeti si život, preciznije prerezati žile, odnosno skočiti s balkona.

Nakon ubojstva majke nagodio za kaznu od šest godina zatvora jer je bio smanjeno ubrojiv.

“Sama činjenica da je ubojica bio u zatvoru znači da njegova ubrojivost nije bila takva da bi bio potpuno nesvjestan svojih postupaka. U trenutku kad počinite neko djelo, ako se postavi sumnja u istražnom postupku da ste to djelo učinili zbog psihičkih smetnji ili da su takve smetnje utjecale na to djelo, sud nalaže vještačenje. Uloga vještaka tu je isključivo savjetodavna, a na kraju je sud taj koji donosi odluku o tome koliko je netko ubrojiv” objašnjava docent psihijatar Špiro Janović, voditelj centra za krizna stanja KBC-a Zagreb, piše Večernji.

Ako je mogućnost samokontrole reducirana u trenutku kad je djelo počinjeno, tada će počinitelj, ovisno o tome je li ona reducirana blago ili u većoj mjeri, biti proglašen smanjeno ubrojivim, odnosno bitno smanjeno ubrojivim. To će utjecati na visinu kazne, a postoji i treća opcija u kojoj netko može biti proglašen neubrojivim. Tada počinitelj automatski izlazi iz područja kaznenog zakona i uopće ne snosi krivnju za djelo jer u trenutku počinjenja nije znao za sebe. Tada sud određuje obveznu mjeru liječenja koja se provodi u nekoj psihijatrijskoj ustanovi.

“U bolnici možete ostati maksimalno onoliko koliko je zapriječena kazna za neko kazneno djelo – ako je za ubojstvo zapriječena kazna od 20 godina, nakon 20 godina morate van, po zakonu ne smijete ostati dulje, ali možete kraće. Svakih godinu dana sud evaluira vaše stanje s posebnim vještačenjem i gleda se preporuka kakvi ste – jeste se izliječili pa možete ići kući ili još predstavljate opasnost za sebe i druge. Ne radi se tu ni o izlječenju, nego o redukciji opasnosti za okolinu. U sklopu te redukcije imate timove koji o tome odlučuju na nivou penalnog zatvorskog sustava. U ovom dijelu o njegovoj opasnosti za okolinu odlučuju psihijatri” kazao je doc. dr. Janović, piše Večernji.

Nakon izlaska bivši se zatvorenici najčešće jednom mjesečno moraju javljati psihijatru, koji onda ocjenjuje njegovo stanje i propisuje terapiju. Uz to postoji i socijalni dio gdje on ima kontakt s nadležnim centrom za socijalnu skrb koji mu pomaže u resocijalizaciji i pronalasku posla. Psihijatri su u ovom slučaju ocijenili da se stanje ubojice iz smanjeno ubrojivog pogoršalo na neubrojivo. Sud je tu ocjenu prihvatio i dosudio da mu brat postane skrbnik. To znači da se morao i vratiti živjeti s njim. U stan u kojem sada nitko ne živi.

Tko je ubojica sa Savice? Majku je zaklao prije šest godina, a onda bratu napravio večeru!


Komentari