VIKEND REKORDERI! Alkohol i brzina na zagrebačkim cestama: 61 osoba uhvaćena pijana, a evo koliko je završilo na triježnjenju

Ilustracija (Foto: Danijela Peracic / CROPIX)

Tijekom vikenda od 10. do 13. lipnja 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 529 prometnih prekršaja, od čega 61 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 258 prekršaja nepropisne brzine, 48 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 19 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri upravljanja pod zabranom, devet prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 125 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježena koncentracija alkohola 

U subotu, 11. lipnja oko 23.50 sati 27-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Slavonskom avenijom u smjeru zapada. Kontrolom vozila i vozača, policijski službenici su utvrdili kako upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 0,77 g/kg. Vozačica je isključena iz prometa te joj je zadržana na rok od 12 sati.

U nedjelju, 12. lipnja oko 20.50 sati, 40-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,76 g/kg u organizmu, a kretao se Ulicom Sop na području Dugog sela.

Zbog neprilagođene brzine kretanja vozila izgubio je nadzor nad vozilom i sletio s ceste. Obavljenim očevidom policijski službenici su utvrdili kako je 40-godišnji vozač upravljao vozilom za vrijeme dok mu je vozačka dozvola poništena jer je u razdoblju od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova.  Vozač je ozlijeđen te mu je liječnička pomoć pružena u Kliničkoj bolnici Dubrava, zbog navedenih prekršaja protiv njega slijedi Optužni prijedlog.

Jučer, 12. lipnja oko 1.15 sati, 28-godišnak upravljao je osobnim automobilom varaždinskih registarskih oznaka, a kretao se Ulicom Miroslava Krleže u Sv. Ivanu Zelini. Kontrolom vozila i vozača utvrđeno je kako nesavjesni vozač upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom te da nije koristio sigurnosni pojas, kao i da upravlja motornim vozilom dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima. Nadalje, policijski službenici su alkotestiranjem utvrdili kako je 28-godišnjak također upravljao vozilom pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,09 g/kg. Vozač je prepraćen na Općinski sud u Sesvetama gdje mu je određeno zadržavanje u trajanju od 15 dana.

Test na droge 

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno četiri osobe – test negativan dok je jedna osoba odbila testiranje.

Osam osoba na triježnjenju 

Od 61 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 12 vozača (19,7 posto) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 11 mladih vozača (18,0 posto) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, osam osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola te  je sedam osoba uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.


Komentari