(VIDEO) TRENUTAK U KOJEM SU SPASIOCI UGLEDALI CESSNU: ‘Što je pronađeno? – Ostaci letjelice’

Ilustracija (Foto: Robert Fajt / CROPIX)

Nakon intenzivne potrage za zrakoplovom Cessna, u ponedjeljak u 10.50 sati dronom iz zraka su uočeni ostaci letjelice (krilo, rep, dijelovi kabine) na lokaciji južno od Bročanske kose.

Odmah nakon dojave na to mjesto upućeni su zemaljski timovi koji su potvrdili pronalazak. Nažalost potvrđeno je da su svi putnici letjelice CESSNA poginuli te slijedi policijski očevid.

Od dojave Hrvatske kontrole zračne plovidbe, koja je u nedjelju, 29. svibnja u 11.40 sati obavijestila Operativni centar civilne zaštite o nestalom zrakoplovu sjeverno od Rakovice na visini do 2300 stopa, te nakon promptne reakcije Operativnog centra civilne zaštite i dizanja operativnih snaga, u potrazi je sudjelovalo oko 400 osoba.

Formirano je 38 timova po 10 osoba kojeg su čini pripadnici Državne intervencijske postrojbe civile zaštite, HGSS-a, policije, vatrogasaca, a uključili su se i lovci, koji poznaju teren te su davali korisne informacije. Svaki tim je pretraživao područje od cca 30 ha zahtjevnog i teško pristupačnog terena. S obzirom na to da se dio tog područja odnosi i na vojni poligon Slunj, u koordinaciju potrage je uključena i Hrvatska vojska.

Cijelom potragom koordiniralo je Ravnateljstvo civilne zaštite koje je na lokaciji formiralo Bazu operacije sa zapovjednim komunikacijskim vozilom te je osim u ljudstvu (26 pripadnika DIP CZ i 7 djelatnika RCZ-a), pružilo i logističku potporu (ukupno je bilo 13 dronova – 10 HGSS-ovih i 3 DIP CZ).

Komentari