(VIDEO) POLICIJA UHITILA 17 OSOBA! Među oduzetim stvarima pronašli fotografiju bebe prekrivene hrpom novčanica

Foto: PUZ

Čak 11 muškaraca i šest žena, uhićeno je pod sumnjom za kaznena djela prijevare i osnivanje zločinačkog udruženja.

Kako javlja MUP, osumnjičeni su različitih godina, od 22 do 46.

“Sumnja se da je 26-godišnjak povezao u zajedničko djelovanje preostalih 16 osoba te su u sastavu zločinačkog udruženja, od početka listopada do sredine studenog 2022. godine na području Zagreba, činili kaznena djela na štetu više osoba starosti od 64 do 93 godine”, poručila je policija.

Dodaju da je utvrđena sumnja kako su osumnjičenici svakodnevno zvali više ljudi sa radnih telefona, nakon što su brojeve nasumično birali preko telefonskog imenika.

“Lažno su se predstavljali i kroz razgovor doznavali koje su životne dobi, žive li same i posjeduju li kod kuće ili na bankovnim računima veće količine domaćeg i stranog novca. Potom su ih dovodili u zabludu govoreći im da je novac koji posjeduju krivotvoren i da ga trebaju zamijeniti te su im ujedno ponudili osiguranje nakita koji posjeduju”, opisuje policija način rada.

Nakon što bi stekli povjerenje, osumnjičeni su dolazili na adrese žrtava kojima su se lažno predstavljali kao policajci.

“Potom su im otuđili novac i nakit navodeći kao razlog da predmete moraju fotografirati, izdati potvrde i slično. Otuđeni novac i nakit su odnosili i predavali 26-godišnjaku koji je novac raspodijelio počiniteljima”, objasnila je policija.

Pretragom osumnjičenih njihovih prijevoznih sredstava, i objekata kojima su se koristili, policija je pronašla veće količine novaca (u domaćoj i stranoj valuti), kao i nakit, više komada vatrenog oružja, uređaj za ometanje signala (tzv. jammer), veću količinu mobilnih uređaja i SIM kartica. Bilo je tu i odjevnih i drugih predmeta koji su korišteni prilikom počinjenja zločina ili ukradeni tijekom počinjenja kaznenih djela.

Posebno je zanimljiva jedna fotografija na kojoj se vidi kako je beba prekrivena hrpom novčanica.

Komentari