(VIDEO) PAO NASILNI BALKANSKI KARTEL! Policija objavila video uhićenja u Hrvatskoj i otkrila jezive detalje: Mozak operacije sve je vodio iz zatvora!

Foto: MUP/Screenshot

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je detalje velike akcije u kojoj je razbijena velika kriminalna skupina, a uhićeno 37 osoba iz, kako navode, ”iznimno nasilne kriminalne ćelije sa zapadnog balkana”.

U opsežnom izvještaju otkrili su da je ”pod vodstvom bosanskog državljanina, ova moćna kriminalna ćelija uglavnom je bila uključena u masovnu trgovinu drogom i vatrenim oružjem diljem Europe”.

Akcija je provedena 24. svibnja u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Nizozemskoj, Italiji, Belgiji i Njemačkoj, a sve je koordiniranom iz zapovjednog mjesta u Zagrebu.

”Uhićeno je ukupno 37 osumnjičenih, uključujući vođu skupine – državljanina Bosne i Hercegovine kojeg EUROPOL smatra ‘visokovrijednom metom’, a koji trenutno služi 4-godišnju zatvorsku kaznu u Italiji. Istražitelji su uspjeli otkriti kako je predmetna osoba nastavila voditi kriminalne aktivnosti svoje bande iz zatvorske ćelije. Vjeruje se kako je od tamo redovito davao zapovijedi i upute svojim podređenim o pitanjima vezanim za trgovinu drogom i vatrenim oružjem”, otkriva MUP.

Među objektima koji su pretraženi u sklopu akcije je i zatvorska ćelija u Belgiji, garaža u Nizozemskoj koja se koristila za skladištenje kokaina te nekoliko objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini u kojima je banda čuvala drogu, vatreno oružje i eksplozive.

Opsežna kriminalistička istraga rezultirala je uhićenje 37 osoba, pronalaskom 135.000 eura u gotovini, četiri pištolja i 2000 komada streljiva, 15 kilograma kokaina, osam kilograma heroina te nekoliko lažnih putovnica i osobnih iskaznica.

Operativna radna skupina ”Balkanski kartel”

Ova međunarodna akcija uslijedila je nakon istrage koju je vodilo hrvatsko Ravnateljstvo policije u okviru operativne radne skupine ”Balkanski kartel”. Objavili su i snimku koja otkriva kako je tekla akcija te uhićenja.

”Osim rušenja ove mreže, aktivnosti provedene u okviru ove radne skupine nedavno su dovele do razbijanja u Srbiji najveće organizacije za trgovinu drogom na području Balkana. Nastavkom rada radne skupine očekuju se i daljnji rezultati”, dodaje MUP.

Ministarstvo je otkrilo i kakva je bila uloga hrvatske policije u veliko međunarodnoj akciji. Naime, policijski službenici za suzbijanje kriminaliteta droga Ravnateljstva policije i Policijske uprave zagrebačke te Uprave kriminalističke policije, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje nad 22 osobe starosti od 23 do 58 godina, državljanima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sustavu zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja.

Sumnja se da je osumnjičeni 37-godišnji državljanin BiH najkasnije početkom 2022. pa sve do kraja svibnja 2023. godine organizirao zločinačko udruženje te da je u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičene i druge zasad nepoznate osobe. Krijumčarili su i prodavali kokain, heroin, konoplju i smolu konoplje te vatreno oružje, streljivo i eksplozivne tvari.

Osim toga, sumnja se da je 37-godišnjak organizirao i financirao nabavu kokaina i smjese za povećanje mase droge na području Nizozemske i Belgije, nabavu konoplje i smole konoplje na području Crne Gore te nabavu heroina na području Turske. Sumnja se da je organizirao  prijevoz droge na područje Slovenije, Hrvatske i BiH, gdje se droga pripremala za daljnju neovlaštenu prodaju drugim preprodavačima s područja Njemačke, Švicarske, Italije, Slovenije, Hrvatske i BiH.

”Organizirao je i financirao nabavu i skladištenje vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari na području BiH, prijevoz vatrenog oružja na područje Hrvatske i njegovu neovlaštenu prodaju. Nadalje se sumnja da je financirao kupovinu  automobila i izradu tajnih skrovišta tzv. štekova u automobilima u kojima se krijumčarila droga, vatreno oružje te da je prevozio novac za kupnju droge, financirao nabavu tzv. kriptiranih mobitela kojima su se u komunikaciji služili članovi zločinačkog udruženja. Uz drogu i oružje, financirao je i najam stanova i garaža u kojima su boravili članovi zločinačkog udruženja i u kojima se droga i oružje skrivalo, financirao sve ostale troškove nastale djelovanjem zločinačkog udruženja te donosio sve ključne odluke o načinu krijumčarenja, ustroju i funkcioniranju samog zločinačkog udruženja”, otkriva policija.

Drogu je banda krijumčarila s područja Nizozemske, Belgije, Crne Gore i Turske uz pomoć kurira-krijumčara, sve prema uputama 37-godišnjaka, dovozila na područje Hrvatske, do unajmljenih garaža i stanova u Zagrebu, Ljubljani, kao i na područje Bosne i Hercegovine.

Tamo su droga skrivali i pripremali za daljnju neovlaštenu prodaju. Zatim su prepakiranu drogu dostavljali kupcima u Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

Što se tiče vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari, ono se prema uputama 37-godišnjaka nabavljalo, skladištilo i sakrivalo na području Bosne i Hercegovine. Dio vatrenog oružja se čuvao i na području Hrvatske i Njemačke.

”Naime, osumnjičeni 37-godišnjak je prije uhićenja u Njemačkoj i za vrijeme dok se nalazio u zatvoru u Njemačkoj i Italiji, angažirao dio osumnjičenih (34, 33, 39, 32, 35) kao osobe od povjerenja zadužene za daljnje prenošenje informacija i davanje uputa o djelovanju zločinačkog udruženja, u vezi s nabavom, posjedovanjem i prodajom droga i oružja te izvršavanjem konkretnih zadataka i raspoređivanjem ostalih osumnjičenika po određenim zadacima, kao i za vođenje brige oko stanova i garaža te oko nabave i korištenja vozila za potrebe udruženja, a također i za plaćanja ostalim članovima udruženja, dobavljačima i kuririma, kao i za prikupljanje novaca od prodaje droge i oružja”, otkriva nadalje MUP.

Svaki od članova zločinačkog udruženja imao je određene zadaće, a neki od njih su bili zaduženi za poslove prevođenja na strane jezike tijekom dogovora u vezi kaznenih djela. Za prijevoz droge kamionom je bio zadužen i osumnjičeni čiji obrt u vlasništvu ima kamion i prikolicu. On je, osim toga,pronalazio i organizirao legalne kamionske ture u kojima se među legalnom robom prevozila i droga.

Sveukupno je ova banda raspolagala s najmanje 23 kilograma kokaina, najmanje 86 kilograma heroina, najmanje 120 kilograma konoplje i najmanje 100 kilograma smole konoplje, i to ukupne vrijednosti od najmanje 3.456.000 eura, te s najmanje 11 pištolja, jednom automatskom puškom, 6000 pištoljskih metaka i 20 kilograma eksploziva.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osmero osumnjičenih predali pritvorskom nadzorniku, dok su kaznenu prijavu protiv 22 osobe podnijeli Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.


Komentari