(VIDEO) Zagrebački poduzetnik uhićen zbog više od 70 kila kokaina, muž je suvlasnice hotela Boutique 9 u Držićevoj

Foto: MUP

Jedan od trojice uhićenih u policijskoj akciji sa subote na nedjelju u skladištu tvrtke Frigo-bonsai kod Opuzena je Oliver Čokara (47), suprug Lovele Čokare, formalne vlasnice boutique Hotela 9 preko puta zagrebačkog Autobusnog kolodvora, piše Jutarnji.

Čokari čeka sprovođenje sucu istrage i prijedlog da mu se odredi istražni zatvor na Bilicama, a prema neslužbenim informacijama, upravo je on bio “alfa i omega” pošiljke od 72,9 kilograma kokaina visoke čistoće koji je trebao biti distribuiran na hrvatskom narkotržištu. Inače, vrijednost robe je između 50 i 70 milijuna kuna.

Čokara je pao s dvojicom radnika Luke Ploče koji su bili “fizikalci” u Opuzenu u noći sa subote na nedjelju. Radnici luke Ploče su u unutrašnjosti kontejnera bušilicama iz ležišta maknuli zaštitni lim kako bi došli do 60 paketa s drogom, a dok su oni radili, Čokara je radiovezom nadzirao kako ide istovar i pazio da sve ide po planu i da mu dostave drogu.

Za taj su plan već neko vrijeme znali dubrovački policajci, ali i policajci iz Ravnateljstva policije i PNUSKOK-a, a s USKOK-om je koordinirana akcija koja je dovela do jednog od ozbiljnijih udara na hrvatsku kokainsku scenu.

Policija na današnjoj konferenciji za novinare u PU dubrovačko-neretvanskoj nije iznosila puno pojedinosti i samo je navela da su uhićena trojica hrvatskih državljana, 47-godišnjak, 35-godišnjak i 41-godišnjak, jer još uvijek treba rasvijetliti je li Čokara krajnji naručitelj i financijer ove pošiljke kokaina koji bi na veliko vrijedio između 30 i 35 tisuća eura po kilogramu, a u Hrvatsku je stigao iz Južne Amerike.

Inače, kontejner u kojem je bio skriven kokain stigao je u četvrtak u Luku Ploče, a u njemu je bila pošiljka banana koju je uvezla tvrtka u čijem je skladištu i završio kontejner i koju policija ni na koji način ne povezuje s ovom pošiljkom, piše Jutarnji.

Nakon što su banane istovarene i uskladištene, kontejner je ostao u krugu spomenute tvrtke i danas ili sutra trebao se vratiti na brod kojim je i dopremljen u pločansku luku. U posebno skrivenom dijelu bila je i kokainska pošiljka, a s obzirom na to da su na konferenciji za medije policajci rekli da se ovdje radilo i o međunarodnoj suradnji, nije teško zaključiti da se radilo o kontejneru koji nadzirala policija i da se njegov dolazak očekivao.

Foto: MUP

Ono što je također znakovito jest da se u gluho doba noći bez znanja vlasnika ušlo u prostor, otvoren je kontejner i počela se istovarati “roba”. Zatim su pakete stavljali u torbe i trebali su ih prebaciti nedaleko do mjesta gdje ih je čekao Čokara. Od jednog radnika pločanske luke policajci su oduzeli putnu torbu u kojoj je bilo 17 paketa s ukupno 20,7 kg kokaina, a od drugog putnu torbu u kojoj su bila četiri paketa s ukupno 4,3 kg kokaina.

Naknadnom pretragom kontejnera pronađena je putna torba s 23 pakiranja i 28,3 kg kokaina, a u prostoru rashladnog uređaja pronađeno je još 16 paketa s ukupno 19,5 kg kokaina. U akciji uhićenja sudjelovali su i pripadnici interventne jedinice policije PU dubrovačko-neretvanske.

Kako je naglašeno, ova akcija nije povezana s nedavnim uhićenjem i zapljenom 100 kilograma kokaina, ali je ovo još jedan udarac hrvatskoj narkomafiji. Inače, interijer Čokarina hotela dizajnersko je djelo poznatog arhitekta Ante Vrbana, koji je uređivao i stanove brojnih prominentnih osoba u Zagrebu. Iz crnih kronika Čokara je poznat po tome što je dao alibi Novici Petraču za otmicu sina generala Zagorca.


Komentari