VELIKI POLICIJSKI VODIČ: Ove godine u Zagrebu je opljačkan 231 dom! Otkrivaju kada se najviše krade i što učiniti da se zaštitite

Foto: Pixabay

Sve češće u dnevnim policijskim izvješćima dolaze i vijesti o provala u domove, što i nije neobično za ljetnu sezonu. Zna se da su lopovi aktivni u vremenima kada izbivamo iz kuće na duže vrijeme, pa i koriste priliku opljačkati domove Zagrepčana.

Stoga smo zamolili Policijsku upravu zagrebačku za statistiku provala i pljačka privatnih stambenih objekata, jasno, na području Zagreba.

“U prvom polugodištu 2022. godine (statistički obrađeno razdoblje) bilježimo slijedeće 294 provale u domove na području Policjske uprave zagrebačke, što je 47 posto provala manje nego u istom razdoblju prošle godine o stopa razriješenosti je 21,8 posto odnosno 8,5 posto je bolja i veća nego u istom razdoblju prošle godine”, rekli su nam iz policije.

Ilustrativna fotografija: Pixabay

Što se pak tiče Grada Zagreba, bila je 231 provala u domove, što je 48,2 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. “To je jedna do dvije provale dnevno u odnosu na oko 300 tisuća kućanstava odnosno 382 tisuće stanova”, navode iz policije i kažu da je stopa razriješenosti 24,7 posto odnosno 12,4 posto bolja i veća nego u istom razdoblju prošle godine.

Policijski podaci pokazuju da niti jedan mjesec nije posebno popularan

Također, “ne može se istači pojedini mjesec kada je imovina građana posebno ugrožena, pogotovo ni doba dana”.

Iz zagrebačke policije ističu kako svakodnevno navode vijesti, među ostalima i provale, iz kojih se vidi što se krade. Naglašavaju i da je bitna suradnja s građanima odnosno pravovremene dojave.

“Naime, upravo pravovremena dojava omogućava ne samo hvatanje počinitelja i zaštitu imovine u tom trenutku, nego i sprječavanje neke nove provale. Jer, ako nitko ne reagira i ako počinitelj ostane neotkriven, vrlo brzo „krenut“ će u novi pohod „ohrabren indolencijom“ npr. susjedstva”, kažu iz policije.

Čuvajte račune!

Kažu i da se određeni pojavljuju i tijekom kriminalističkog istraživanja ako se pronađe i uhiti počinitelj s otuđenim predmetima.

Foto (ilustracija): PUZ

“Nažalost, većina građana ne čuva račune i slično vezano uz tehničku robu nego samo znaju da im je ukraden mobitel ili TV te i te marke i boje, ne znajući npr. serijski broj i slično, ukradena ime je ta slika s tim motivom ili zlatni lančić s velikim karikama. Zato, dobro je sačuvati prateće papire uz predmet, možda i fotografirati predmete, sve kako bi se kasnije dobilo kao dokaz na mjerodavnom odvjetništvu odnosno kako bi se ukradeni predmet vezao (i vratio) uz djelo, oštećenu osobu i počinitelja”, poručuju iz policije.

Više se krade ujutro i navečer

Inače, glede provala iz policije su primijetili i da se kažnjiva djela događaju u prijepodnevnim i ranim večernjim satima.

“Najveći broj kaznenih djela počinjen je zavlačenjem podesnog predmeta na ulazna vrata ili druga vrata (i prozore) vezane uz mogućnost ulaska u prostore objekta nepoduzimanje najjednostavnijih samozaštitnih mjera poput zatvaranje vrata balkona, prozora i slično”, kažu iz policije o metodama provale.

Ilustrativan fotografija: Policijska uprava zagrebačka

Također, kažu i da je jedan od osnovnih čimbenika koji utječe na činjenje ili nečinjenje kažnjivih djela, tijekom provala sve je manje premetačina stvari u domovima, odnosno krade se ono što je nemarno ostavljeno „na dohvat ruke“ poput nakita, manje tehničke opreme, novca i slično, što je lakše preprodati u određenim slučajeva kod provala.

Provaljuje se i kad su stanari doma!

“Bilježi se i krađa prijenosnih računala i sličnog, dijelovi audio i video opreme (televizori i slično), pa i dijelovi odjeće, krađa razne manje tehničke oprema (u smislu alata i slično), u pojedinim situacijama, krade se hrana, alkoholna pića, komadi odjeće, određeni ukrasni predmeti za koje „provalnik“ pretpostavi da ima određenu vrijednost, itd. prigodom provala vikend kuće (ali i u obiteljske domove koji imaju objekt u ili uz dom) kradu se uglavnom dijelovi alata (manji poljoprivredni alati), ali i razni odloženi (sezonski) predmeti poput auto guma i slično, gorivo (namijenjeno uglavnom za grijanje objekta), itd”, navode iz policije što se najviše krade.

Zabilježeno je i nekoliko slučaja provala u domaćinstva u trenucima dok su stanari bili u domu, dok su spavali i slično, kažu u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

A evo što kaže policija kako se zaštititi:

 • Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni
 • Ulazna vrata držite zaključana i kada se nalazite u stanu ili kući
 • Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata koje ste možda ostavili otvorene „na kant“, adekvatno osvijetlite unutrašnjost pa i vanjski dio, prilaz kući ili stanu putem senzorskih svjetiljki, osvjetljenje je jedan od najvažnijih zastrašivača
 • Ključ od stana ostavite osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti češće ga obići, pa čak i tijekom dana
 • Provalnici često proučavaju navike žrtve, pa su u opasnosti stariji, bolesni, invalidi, osobe koje žive same, djeca
 • Imate li takve ukućane ili prijatelje, nazovite ih ili posjećujte
 • Djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima i da nazovu vas, susjede, policiju
 • Pri izlasku iz kuće ili stana provjerite jeste li dobro zatvorili sve prozore i vrata, posebice podrumske, tavanske i balkonske prozore i vrata, sve što se može zatvoriti – treba i zatvoriti
 • Iskoristite blagdanske dane za čestitanje i razvijanje međusobnog povjerenja u smislu dobrosusjedskih odnosa, a to znači i dobrosusjedskog nadzora
 • Ako zateknete nekog nepoznatog na stubištu, postavite mu pitanje koje sigurno ne želi čuti: “Oprostite, koga tražite i kako Vam mogu pomoći?”
 • Važna je i ispravnosti npr. rasvjetnih tijela u vašoj zgradi, brave na zajedničkim prostorijama ali i uređenju okoliša oko zgrade (skupite smeće, kontaktirajte odgovorne radi uređenja zelenila, zapuštenosti okoliš pokazuje nevođenje brige za sredinu…)
 • Kada radi „čuvanja“ povremeno uđete u susjedov stan da ga provjetrite, pokažite se na prozoru i balkonu a ne samo otvorit iste, upalit svjetlo i nakon tri sata doći i sve pozatvarati i pogasiti.
 • Vašu naviku lopov je već uočio i računa da ima tri sata „slobodnog vremena za švrljanje…“
 • Ako ste zatekli provalnika ostanite prisebni, nastojte se smiriti, razmišljajte racionalno i nastojte procijeniti svoje mogućnosti
 • Provalnik/nasilnik računa sa Vašim strahom i očekuje Vaše pasivno ponašanje, nastojte skrenuti pozornost drugih ljudi na sebe, vrištite, zovite u pomoć
 • U nekim je slučajevima pomaže verbalna agresija, a neke od mogućih kombinacija su pregovaranje, kupovanje vremena, ometanje pažnje ili neki postupak koji će preplašiti počinitelja
 • Ako ste u stanju, pokušajte razgovarati s provalnikom/nasilnikom – on to ne očekuje
 • Uočite pojedinosti njegova izgleda, ponašanja, govora, boje glasa, opis alata/oružja kojeg koristi, zapamtite imena ili nadimke koja spominje
 • Ako je maskiran, nastojte upamtiti pojedinosti s njegove odjeće ili otkrivenih dijelova tijela, obratite pozornost na to ima li rukavice ili ne, koje predmete dodiruje
 • Ako se koristi automobilom ili nekim drugim prijevoznim sredstvom zapišite registracijske oznake, marku i boju vozila
 • Ako ste primijetili provalnika ne dovodite svoj život u opasnost (pokušajte zapamtiti što više detalja kako bi pomogli policiji u pronalasku počinitelja)
 • Ako ste upravo primijetili da vam je provaljeno · o događaju odmah, bez odlaganja obavijestite policiju
 • Zbog zaštite tragova, ništa ne dirajte i ne krećite se u prostoru u kojem je boravio počinitelj
 • Nemojte dakle provjeravati je li vam ukradeno to i to i je li „otkriveno skrovito mjesto“, kretanjem moguće uništavate tragove
 • Rekonstruirajte misaono što je moguće maknuto, dodirivano i slično
 • Razmisliti što nije poduzeto odnosno što se to propustili, čime se lopovu olakšao posao

Savjet za kraj: ne kupujte ‘na ulici’, pazite na društvene mreže

Za kraj policija ima važno upozorenje – ne kupujte na ulici i pazite na društvene mreže.

“Možda je to upravo ukradeni sat vašeg prijatelja ili je to „odnekud vam poznata slika“ koju ste negdje vidjeli ili pak vam „baš taj uređaj trebate jer ste vidjeli da vam ga i poznanik koristi“, te jedan moderan savjet: kada putujete, pametno koristite društvene mreže kada “opisujete“ svoje kretanje i u biti javljate „lopovima“ da vas nema doma”, poručuju iz policije.

Komentari