VELIKA AKCIJA: Uhićeni osječki suci i poduzetnik nakon Mamićevih izjava o njihovoj korumpiranosti

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Policija je u koordinaciji s USKOK-om i u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija, u srijedu u jutarnjim satima krenula u akciju uhićenja trojice sudaca Županijskog suda u Osijeku Zvonka VekićaDarka Kruščlina Ante Kvesića, a uhićen je i osječki poduzetnik Drago Tadić. Pretpostavlja se da su za ovu akciju zaslužne izjave bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića koji je otvoreno govorio o njihovoj korumpiranosti.

“Tijekom jutra na osječkom području policija je uhitila četiri osobe, od čega trojicu pravosudnih dužnosnika, te se nad njima provodi kriminalističko istraživanje. Također, u tijeku je provođenje hitnih dokaznih radnji”, javljaju iz policije. Dodali su i da će nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, predati osumnjičene pritvorskom nadzorniku, dok će kaznena prijava biti podnijeta USKOK-u.

Telegram navodi da se suca Kvesića sumnjiči da je s Vekićem podijelio 100 tisuća eura koje im je Mamić poslao u svrhu donošenja odluka u njegovu korist. Osim toga, Vekić je osumnjičen da je već nekoliko puta uzimao novce od Mamića i u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini te ga je počeo davati Krušlinu onoga trena kada je ovaj zadužio Mamićev spis. Ističe se da je za uzvrat obećao Mamiću da će urgirati kod Krušlina, jer su oni navodno “u prijateljskim odnosima”.

No to nije sve, Mamić je rekao da je u pitanju više od 500 tisuća eura te su suci uzimali i veću količinu karata za utakmice, dresove i ostale darove od Mamića u obliku suvenira iz Dinama. Navodi se da je novac pribavljao Zoran Mamić, a da ga je predsjednica Dinama Vlatka Peras, prosljeđivala Tadiću, koji je, kako se doznaje, ključni svjedok podmićivanja osječkih sudaca.

“Ako su počela uhićenja, to znači da postoji osnovana sumnja. To je već puno”, objašnjava odvjetnik Anto Nobilo za N1 Televiziju te dodaje da još nije poznato znači li to da će doći do ponovljenog suđenja Mamiću, ali vjeruje da je ovo velika vijest za Hrvatsku i  pravosuđe.

Podsjećamo da je Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama te porezne prijevare od 12,2 milijuna kuna.

 

 

 

 

 

 

 

 


Komentari