VAŽNO UPOZORENJE! Pazite na WhatsApp poruke: Česte su prevare, evo što policija o svemu kaže

Popularno oglasnik na Facebooku, ilustracija (Foto: Pixabay)

Nakon što smo u utorak objavili članak o muškarcu koji se javio na nepoznat broj pa ostao bez 205.000 kuna, u redakciju nam se javio niz čitatelja koji su također primili poziv s nepoznatog inozemnog broja. Najviše spominju pozive iz Cipra. Upitali smo policiju istražuju li ove slučajeve i što savjetuju građanima?

Iz policije su nam odgovorili kako mogu pretpostaviti da se radi o pozivima s ciljem investicijskih prijevara, gdje se osobe navodi na ulaganje u nepostojeće virtualne valute ili vrijednosne papire preko raznih mrežnih stranica kreiranih upravo u tu svrhu.

“Također Vas obavještavamo da je u tijeku je tzv. phishing kampanja usmjerena na korisnike raznih internetskih oglasnika. Počinitelji za komunikaciji s oštećenim najčešće koriste mobilnu aplikaciju WhatsApp putem koje prosljeđuju poveznice phishing/lažiranih mrežnih stranice trgovačkih društava koja se bave dostavom robe, putem kojih prikupljaju osobne podatke i podatke o bankovnim karticama i CVV brojevima kartice kojim kasnije zadaju neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu”, kažu iz policije.

Navedeni napadi su učestali

Dodaju da su navedeni napadi učestali. O tome su više puta putem medija upozoravali građane te još jednom upozoravaju na opasnost davanja osobnih i financijskih podataka nepoznatim osobama.

“Oštećene građane upućujemo da prijavu podnesu u policijskoj postaji na čijem postajnom području imaju prebivalište. Isto tako, ranije smo upozorili građane da se ne javljaju na pozive s nepoznatih inozemnih brojeva te da ne odgovaraju na poruke elektroničke pošte nepoznatih osoba. Tu bi se radilo o pokušajima internetskih prijevara tzv. „vishing“ i „phishing“ uslijed kojih se počinitelji lažno predstavljaju u ime tvrtki ili drugih osoba. Građane pokušavaju zaplašiti ili privući lažnim izjavama kako bi od njih prikupili osobne podatke ili ih naveli da obave uplate na inozemne bankovne račune ili novčanike kriptovaluta”, upozoravaju iz policije.

Apeliraju građane da ne odgovaraju

Apeliraju na građane da na navedene poruke ne odgovaraju te da se na pozive s nepoznatih inozemnih brojeva ne javljaju. “Takve situacije, u slučaju zaprimljenih poziva, možete prijaviti i HAKOM-u”, zaključuju iz policije.

Više o internetskim prijevarama i kako ih spriječiti, možete pročitati na našoj web stranici Internet prijevare.


Komentari