VATROGASAC O POŽARU NA NEBODERU ‘Izgledalo je ružno, no daleko je to od paklenog tornja’

Foto: Vatrogasna postaja Zagreb Facebook

Goran Ružić, pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb otkrio je detalje požara koji se zbio u subotu o 2:25 na Iličkom neboderu.

Ostaci novogodišnjeg vatrometa zapalili su sintetičku podlogu za izolaciju na vrhu najstarijeg zagrebačkog nebodera. Prizor gorućeg nebodera uznemirio je građane koji su potom zvali vatrogasce. Na intervenciju je izašao 21 vatrogasac, sa sedam vozila, a u gašenju su sudjelovale dvije vatrogasne postaje. oni koji su gasili požar na vrhu krova, morali su se uspeti pješice sve do 18. kata, piše Večernji list.

“Požar je izbio na krovu, ispod strojarnice nebodera koji ima 16 katova bez strojarnice. Vatrogasci nikada ne idu dizalom jer u slučaju požara u strojarnici, mogu ostati zaglavljeni u liftu. Ipak, ni struju, ni dizalo nismo isključili, a dio vatrogasne opreme poslali smo gore liftom da ubrzamo proces” objasnio je novopečeni voditelj smjene Goran Ružić.

Prva grupa odmah je pojurila u izviđanje na krov te počeli gasiti požar s hidrantima i vatrogasnim aparatima koje su pronašli u neboderu. Ostale grupe polagale su cijev po stubištu, a požar je vrlo brzo stavljen pod kontrolu. Trebalo im je oko 15 do 20 minuta.

“Bio je mrak pa nisam dobro vidio o kakvoj je podlozi riječ, je li klasična ljepenka ili hidroizolacija, no požar je buknuo na mjestu gdje su se nalazile kutije s ostacima novogodišnjeg vatrometa. Kutije s ostacima pirotehnike nakon ponoći nisu bile sklonjene, ostalo je tinjati pa se zapalila izolacija na krovu i stiropor ispod nje” objasnio je Ružić.

Bez obzira na to što je požar izgledao zastrašujuće, radilo se o jednostavnoj intervenciji koja vatrogascima nije zadala previše muke, ako zanemarimo penjanje na 17. kat u opremi.

“Izgledalo je ružno, no daleko je to od paklenog tornja. Uvjeti su bili kontrolirani, rekao bih da se radilo o klasičnom, školskom požaru na visokom objektu. Nije bilo vjetra pa smo ga ugasili u vrlo kratkom roku. Takva gašenja inače znaju trajati puno dulje. Bilo bi puno kompliciranije da je planuo 14. ili 15. kat jer visinsko vozilo ne dopire toliko visoko pa bi gašenje bilo puno zahtjevnije” rekao je Ružić.

Vatrogasci su požar ugasili unutar desetak minuta, no ostali su na intervenciji do oko 4 ujutro kako bi se uvjerili da je sve pod kontrolom. Osim požara na neboderu, JVP Zagreb u novogodišnjoj je noći imao 17 intervencija.


Komentari