UŠLI SMO U GLAVU UBOJICE: Evo što ga je natjeralo na stravičan čin i koji je bio presudan trenutak

Luka Šangulin/Index

Pokušali smo s psihologom analizirati što je moglo muškarca natjerati na stravičan čin.

Zagreb je u četvrtak potreslo dvostruko ubojstvo. Pomahnutali muškarac izbo je Vladu P. i Ivicu P. u zagrebačkoj Dubravi, radi se o kumovima koje je vezalo snažno prijateljstvo. Po svemu što se do sada saznalo, razlog je bila ljubomora.

Naime, bivša partnerica ubojice sada je u vezi sa sinom ubijenog Vlade P., a s osumnjičenim muškarcem veže ju dijete. Ubojica je, čini se, doživio potpuno pomračenje uma jer je to što je majka pokupila dijete iz vrtića protumačio kao otmicu. 

>>>DETALJI DVOSTRUKOG UBOJSTVA: Policija uhitila mladića, izbo ih je zbog bivše djevojke?

S psihijatrom Vladimirom Grudenom pokušali smo analizirati što je dovelo do stravičnog čina i je li se on nekako mogao spriječiti.

Sudeći po svemu, ljubomora je bila razlog dvostrukog ubojstva. U kolikim razmjerima je ona morala biti da je čovjeka natjerala da oduzme dva života?

“Ljubomora može biti samo jedan okidač. Recimo to ovako, ako netko kog ja volim ode s drugim, kao u ovom slučaju, onda ili taj drugi ne vrijedi jer je loš i prevarant, ili ja prepoznajem da ja ne vrijedim i tad se počinje javljati osjećaj manje vrijednosti“, započeo je Gruden.

“Ako je mene netko zamijenio nekim drugim, znači da ja manje vrijedim. Ako manje vrijedim, to ne mogu podnjeti, i umjesto da se promijenim ja idem otkloniti onoga tko mi je ukazao na moju manju vrijednost”, objasnio je osjećaje koji su se nakupljali u ubojici.

Ipak Gruden je naglasio da je ljubomora samo jedan od čimbenika te da sa sigurnošću može reći da je ubojica i inače u sebi imao jednu spremnost i agresivnost. Moguće je i da je ubojica ranije proživio neki šok koji je ostavio traga i sve što je bilo potrebno da agresija ispliva na površinu jest neki vanjski povod.

Je li muškarac bio svjestan toga što radi?

Svaka agresija je ujedno i autoagresija. On je dobro znao što radi, ali bio je u transu, u jednoj vrsti emocionalne nekontrole, ali kada je krenuo raditi nešto za što je znao da je loše, s jedne strane je zadovoljavao taj svoj agresivni impuls, a s druge strane znao je da će imati posljedice i znao je da će si upropastiti život, ali nije mario” tumači nam psihijatar.

Naglašava i kako je svaka agresija ujedno i autoagresija, jer nismo agresivni samo prema drugima i ne zadovoljavamo samo potrebu da se ispraznimo, već na neki način i sebe uništavamo i kažnjavamo.

“Jednostavno ne smatramo sebe dovoljno vrijednim za ovaj život i dovoljno sposobnim i tako rješavamo svoj osjećaj da se u svom životu ne znamo snaći”, govori nam i nadodaje da takve osobe uništavaju one za koje smatraju da su vrijedniji od njih, a samim time uništavaju i sebe.

Koji je mogao biti presudni trenutak u ovom slučaju? Jesu li se ubijeni muškarci slučajno naši na krivom mjestu u krivo vrijeme?

Ubojica nije naudio ni majci svog djeteta, a ni njenom novom partneru, što bi u ovakvom slučaju imalo više smisla. Ubijen je otac ženinog novog dečka i njegov kum koji su se u to vrijeme naši u obiteljskoj kući.

“Najvjerojatnije je da njegov problem i njegovi stresovi i traume proizlaze od drugih osoba. To je na neki način opet znak da je njemu bitno da on prouzroči svoju osvetu, odnosno svoju agresiju te da tim činom vikne: ‘Nije istina da ja ne vrijedim!’. Nije važno tko je, bitno je da netko nastrada

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Tada sve više na površinu izbija ta autoagresija, i takvim osobama bitno je samo da postanu ubojice.[/box]

“Izvor samog objekta ubojstva je sada nebitan jer bitno je da ubija. Tako je i u ratu, bitno da se ubija, da se zadovolji vlastita agresija i da se te osobe izlože kaznama i neugodnostima pa da i sebe indirektno ubiju ili barem djelomično ubiju, odnosno unište“, objasnio je Gruden.

Postoje li obrasci ponašanja koje tako bolesno ljubomorne osobe slijede?

“U svakom slučaju postoje, takva osoba nastoji negdje sebe istaknuti ili zna imati depresivne faze kada osjeća da ne vrijedi. Takva osoba je na neki način nesnalažljiva, odnosno ona ne zna rješavati životne probleme nego od njih bježi ili reagira na njih burno”.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Radi se o nesigurnim osobama koje nisu emocionalno zrele.[/box]

“To su osobe koje ne znaju stati pred problemom, da se zapitaju kako ga riještiti jer unaprijed imaju osjećaj da je nerješiv i da oni nisu sposobni. To je često puta jedan od znakova koji ukazuju na budućeg ubojicu“.

Je li se ovaj horor mogao spriječiti?

Dvostruko ubojstvo možda se i moglo spriječiti, no opet ostaje pitanje tko bi uspio zaustaviti ubojicu koji je u krvavi pohod krenuo s jasnim ciljem.

“Najbolje bi bilo da su ubojicu na vrijeme poslali na liječenje, jer sigurno je da je već imao takve reakcje manje vrijednosti i nekontrolirane agresije. To je najbolje rješenje, liječnje, konzultacije, i savjetovanje“, zaključio je psihijatar.


Komentari