‘Uskoro ću se sastati s jednim članom obitelji Periš’: Umirovljeni zagrebački inspektor rasvjetljuje okolnosti slučaja Mateja Periša

Fotomontaža: Tom Dubravec/CROPIX/ Privatni album

Uskoro će biti točno četiri mjeseca od nestanka Mateja Periša. Obitelj je neutješna i traži rješenje ovog misterioznog slučaja kojeg pokušavaju rasvijetliti i hrvatska i srpska policija. No što vrijeme više prolazi šanse za pronalazak ovog mladića se znatno smanjuju.

Umirovljeni zagrebački inspektor Branko Lazarević rekao nam je kako će se uskoro sastati s jednim članom obitelji Periš te kako je još uvijek u istraživačkoj fazi ovog slučaja.

“S obitelji razgovaram, rasvjetljujemo neke stvari da vidimo može li se nešto napraviti, ima li nekih propusta. Uvid u spis nemam pa ne znam što se napravilo”, objašnjava umirovljeni Lazarević koji je deset godina bio šef Odsjeka za obavljanje očevida u PU zagrebačkoj.

Nakon nestanka Mateja Periša, Lazarević je davao izjave za medije u kojima je tvrdio kako se hrvatska policija mora odmah uključiti u ovaj slučaj.

“Ne da hrvatska policija dođe u Beograd i tamo zapovijeda nego da surađuje, da pruži informaciju o tome tko je Matej, koje su mu sklonosti, koje su mu bolesti ako ih ima, da skeniraju sve o njemu. Da bi tragao za nekime moraš znati sve o toj osobi. Prvi dan sam rekao da se hrvatska policija mora uključiti, a oni su se uključili dosta kasno”, prisjeća se Lazarević.

Naglasio je i nešto što često spominje u svojim javnim istupima.

“Kod sumnjivih nestanaka, a ovo je sumnjiv nestanak, pogotovo kad je u pitanju strani državljanin, treba otvoriti četvero oči i u startu treba raditi kao da je ubijen. Tada će se najmanje pogriješiti. Možda ćeš učiniti sto nepotrebnih poteza, ali nakon tih stotinu poteza ti nakon godinu dana možda zatreba bar nešto.

Čini mi se da je policija pogriješila što je radila kao da je u pitanju nestanak osobe, a trebali su u startu raditi kao da je Matej ubijen. Ako policija tako radi, onda će najmanje pogriješiti. A oni su, čini mi se, radili kao da je nestao.

Čini mi se da su napravljeni veliki propusti u nekim stvarima, a mnoge su stvari otišle u nepovrat. U svakoj dvojbi treba raditi kao da je najgore, poduzeti najteže stvari, a ne raditi kao da je nestao, kao da je otišao u krevet nekome.

Nekoliko sam puta izjavljivao, i opet izjavljujem da se ne riješe svi slučajevi. Ali čovjeku je lakše ako zna da je policija poduzela sve što je trebalo”, zaključio je Lazarević.


Komentari