USKOK PODIGAO TUŽBU PROTIV DOLAČKOG: U aktovci mu pronašli tragove pile kojom je prepiljen sef

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Nakon tromjesečne istrage, podignuta je optužnica protiv Željka Dolačkog.

USKOK je u četvrtak pred Županijskim sudom podigao optužnicu protiv Željka Dolačkog, bišeg voditelja Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke. Tereti ga se za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, odnosno za prisvajanje oko 3,3 milijuna kuna u novcu i zlatu koji su bili pohranjeni u sefu u njegovom uredu u policijskoj zgradi u Heinzlovoj.

Optužnica se temelji na materijalnim dokazima

Jutarnji doznaje kako je USKOK optužnicu gradio isključivo na materijalnim dokazima, a ne na onim personalnim. Ključni dokazi, koji su ukazivali na to da sef nije obijen te da nitko nije ni provalio u zgradu policije, prikupljeni su navodno još tijekom očevida, nakon što je otkriven nestanak novca. Vještaci su već tada konstatirali da pronađeni tragovi ukazuju da je sef “provaljen” dok su vrata na njemu bila otvorena. Naime, utvrđeni tragovi piljenja i svi drugi tragovi povezani s bravom, prema vještacima, nisu mogli nastati dok su vrata bila zatvorena i zaključana.

Nema tragova kretanja

Na samoj bravi nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na to da je korištena kopija ključa. Osim toga, iako je jedan prozor na Odjelu gospodarskog kriminaliteta na stražnjoj strani zgrade na prvi pogled izgledao kao manipuliran, nakon detaljnog pregleda ustanovljeno je da se već neko vrijeme nije otvarao. Sve pregledane snimke videonadzora nisu potvrdile da se tom dijelu objekta bilo tko približavao s vanjske strane, a nije bilo ni tragova kretanja na krovu susjednog objekta, poput otisaka obuće na prašnjavoj površini ili slično. Debeo sloj prašine bio je netaknut i s vanjske strane samog prozora.

Zbog svega navedenog istražitelji su se odmah usmjerili na potencijalne osumnjičenike koji su imali pristup zgradi, ali i samom sefu. Naime, vrata na uredu Željka Dolačkog uistinu su provaljena. Ali samo on je ovlašteno raspolagao ključem sefa. Ispitani policijski službenici navodno su potvrdili da je večer prije otkrivanja navodne krađe upravo Dolački zadnji ostao u tom dijelu zgrade, otprilike do 22.30 sati, a posljednji “njegov” službenik otišao je prije 21 sat.

Sa samog sefa izuzeti su sitni tragovi piljenja, među ostalim čestice plave i smećkaste boje, koji su poslani na kemijsko-fizikalno vještačenje. S obzirom na to da su vještaci odmah zaključili kako se vjerojatno radi o tragovima boje s pile koja ranije nije ili je minimalno korištena, istražitelji su se dali u potragu za takvom vrstom pile. I ubrzo su u Bauhausu pronašli pilu za metal, s pilicom plave boje na kojoj je smećkastim slovima bilo otisnuto ime proizvođača. Radilo se o tzv. robnoj marki Bauhausa, koja se može kupiti samo u njihovim dućanima. Usporedbom izuzetih tragova i dvije vrste boje s pile iz Bauhausa došlo je do podudaranja. Pokazalo se da su istražitelji pronašli oruđe kakvo je korišteno prilikom piljenja sefa. Drugi korak bio je otkriti tko je sve kupio takvu pilu u Bauhausima po cijeloj Hrvatskoj. Ispostavilo se da broj prodanih pila i nije tako velik, prodano ih je oko 20. Policajci su navodno u suradnji s tužiteljima identificirali sve kupce. Jedna od tih osoba bio je Dolački. Neslužbeno, nitko od ostalih kupaca nije se na bilo koji način mogao povezati s navodnom provalom u policiji niti su te osobe imale dosjee.

Iz Bauhausa u Buzinu izuzeta je videosnimka na kojoj se, prema prezentiranim podacima, jasno vidi kako Dolački kupuje takvu vrstu pile te škare za lim. Na snimci se navodno jasno vidi kako Dolački uzima vrećicu u koju je prodavačica prethodno stavila kupljene stvari. Izuzet je račun o kupnji koji nosi odgovarajuće vrijeme. Policajci tijekom pretrage kod Dolačkog nisu pronašli ni pilu ni škare, a ni novac i zlato.

Sumnja je otklonjena

Dakle, ništa što bi ga izravno moglo povezati s “provalom”. Međutim izuzeli su naoko nebitan predmet čiji bi sadržaj mogao imati veliku težinu u postupku. Radi se o aktovci, ručnoj torbi Željka Dolačkog, koju je redovito nosio na posao. U torbici su detaljanim pregledom pronađene čestice plave boje. Provedeno je ponovno vještačenje koje je pokazalo da se dvije vrste čestica izuzetih iz torbe podudaraju sa svojstvima čestica piljenja izuzetih s policijskog sefa. Treba napomenuti da se ranije pojavila informacija kako je kod Dolačkog pronađen i ključ ulaznih vrata u prostorije Odjela gospodarskog kriminaliteta, gdje je zapažena navodna manipulacija na prozoru,o tijekom istrage ta je sumnja navodno otklonjena.

Dolački se želi izjašnjavati samo na sudu

Prema optužbi, Dolački je od 22. veljače 2015. do 3. travnja 2016., koristeći činjenicu da su mu bili dostupni privremeno oduzeti predmeti iz više kriminalističkih obrada Policijske uprave zagrebačke, iz prostorije u kojoj su se nalazili oduzeti predmeti ukrao i za sebe zadržao 279.500 eura, 2,04 kilograma zlata, 599.000 kuna, 40.300 kuna, 4360 eura, 2200 eura, 100 švicarskih franaka i 300 juana. Istražitelji sumnjaju da je Dolački, radi prikrivanja te krađe, 3. travnja inscenirao provalnu krađu u kancelariju u zgradi policije. Željka Dolačkog ispitali su istražitelji USKOK-a na početku istrage i u svojoj je obrani odlučno demantirao bilo kakvu povezanost s nestankom novca i zlata. Nakon izlaska iz istražnog zatvora, u kojemu je proveo nešto manje od dva mjeseca, ustvrdio je da će svoju nevinost dokazati na sudu. I kada smo ga nedavno zamolili da komentira pojedine dokaze koji se u odnosu na njega spominju u ovom slučaju, ponovio je: “Nisam to napravio. Ali o detaljima za sada ne želim govoriti. Ako bude podignuta optužnica, sve ću iznijeti na sudu”.


Komentari