USKOK OPTUŽIO BIVŠU ŠEFICU OPĆINSKOG RAČUNOVODSTVA: Tereti se za malverzacije teške više od milijun i pol kuna

Građani sentimentalni oko odlaska kune (Foto: Tom Dubravec / CROPIX)

Nakon provedene istrage, USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv žene (52) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave.

“Optužnicom se okrivljenici stavlja na teret da je, u razdoblju od 1. siječnja 2011. do 31. kolovoza 2018. godine, u Sračincu, kao voditeljica poslova financija u općini Sračinec, koristeći ovlast podizanja novčanih sredstava sa žiro-računa Općine na temelju virmana potpisanih od strane općinskog načelnika, u namjeri pribavljanja znatne nepripadajuće materijalne dobiti, podizala novac sa žiro-računa koji nije polagala u blagajnu već ga je neosnovano zadržavala za sebe”, stoji u priopćenju USKOK-a objavljenom u petak.

Neslužbeno, radi se o Renati Sabati, prenosi Danica.hr.

USKOK pojašnjava kako je zbog prikrivanja na različite načine prikazala da su podignuta novčana sredstva iskorištena za poslovanje Općine, pa je tako u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih, izrađivala je neistinite ulazne račune dobavljača i knjižila ih kao stvarne, porezne prihode Općine je prikazivala u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama i društvima na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala.

U svom priopćenju USKOK navodi i kako je Sabati izrađivala neistinite bankovne izvode o stanju i prometu po žiro-računu Općine kako ne bi bili razvidni stvarno podignuti iznosi koji nisu bili uplaćeni u blagajnu Općine te kako ne bi bile vidljive razlike u knjiženjima koje je provela kako bi prikrila gotovinu koju je uzela.

“Koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, neosnovano je uzimala novac iz blagajne za svoje potrebe, a prethodno bi sačinila neistinite isplatnice za robu koju Općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili već ih je sama izrađivala ili prepravljala. Zatim je u blagajničkim izvještajima kao izdatak Općine neistinito prikazivala isplatu po navedenim računima kao i isplatu po računima koji su već plaćeni isplatom iz blagajne ili uplatom na poslovni račun dobavljača. Također je, koristeći ovlaštenje obavljanja isplata sa žiro-računa Općine, na svoj tekući i žiro račun vršila isplate”, stoji u USKOK-ovu priopćenju.

Tereti se da je prisvojila imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.674.743,42 kune.


Komentari