Umro arhitekt koji je projektirao Zagreb: Izgradio domove za 30 tisuća ljudi!

Bogdan Budimirov, poznati zagrebački arhitekt koji je izgradio poznate “limenke” na Borongaju i Zapruđu, umro je u svojoj 91. godini. Zajedno sa svojim kolegama stvorio je domove za 30 tisuća ljudi, te je poznat kao otac kvartova Borongaj i Zapruđe.

Budimirov je rođen 1928. u južnom Banatu, u Izbištu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beloj Crkvi, gdje je maturirao 1948. godine. Iste godine došao je u Zagreb i upisao se na Arhitektonski odsjek Tehničkog fakulteta u Zagrebu. Na fakultet se upisao 1948., a diplomirao je 1975. godine.

Njega je gradonačelnik Većeslav Holjevac zamolio da osvijetli i drugi dio Novog Zagreba, onaj koji je na suprotnoj strani od Velesajma. Zajedno sa Željkom Solarom i Dragutinom Stilinovićem radio je na stvaranju montažnih sustava, koje su primijenili i u Folnegovićevu naselju, na Borongaju i u Remetincu, a razlog zašto je koristio lim je taj što je on dobije na čvrstoći kad se savije.

Također je poznat po dizajnu stolice od elastične ploče, koja je tematizirana u Muzeju za umjetnost i obrt, te po svojoj Kući za dvoje. Za svoj rad je dobio i nagradu za životno djelo Udruženja hrvatskih arhitekata.


Komentari