Umirovljenica Verica prevarena na prezentaciji posuđa! Odlučila im je stati na kraj, a evo što je zaključio sud

Glaukom je opaka bolest, ilustracija (Foto: Guliver Image)

Gospođa Verica odlučila je stati na kraj nepoštenoj praksi tvrtke koja je na prezentacijama prodavala posuđe te je svoje iskustvo podijelila udruzi za zaštitu potrošača, prenosi danica.hr. Umirovljenica Verica ispričala je kako je sa suprugom bila telefonski pozvana na prezentaciju posuđa u restoran Jezero u Zaprešiću, na što se i odazvala.

“Na početku prezentacije svi su prisutni izvlačili srećke, te sam ja dobila prvu nagradu, pekač. Bili smo jako zadovoljni prezentacijom, te smo odlučili kupiti set posuđa za 8000 kuna, pa sam sklopila ugovor sa navedenom firmom. Suprug je otišao na bankomat, iste večeri smo platili 8000 kuna i odmah mi je isporučen set posuđa, indukcija, peka i pekač. Sutradan, kada sam otvorila suđe, vidjela sam da je jedna posuda već bila korištena, te je indukcijska ploča bila također u kvaru jer je jedno kolo radilo, a drugo ne”, kazala je Verica pa nastavila.

“Tada smo suprug i ja odlučili vratiti sve što smo ugovorom kupili jer smo bili razočarani i osjećali smo se prevarenim da smo kupili pokvarene stvari za 8000 kuna. Rečeno nam je da moramo robu vratiti u Varaždin gdje oni imaju sjedište. Suprug i ja smo otišli u Varaždin, te dugo tamo razgovarali s nekim iz firme, mislim da je to bio direktor. Nevoljko su nam vratili 8000 kuna, ali morali smo im platiti 200 kuna, navodno za ponovno pakiranje posuđa.”

Odlučili su sve prijaviti društvu za zaštitu potrošača

“Ja sam htjela nagradu pekač zadržati jer sam to dobila na nagradnoj igri, ali firma je uvjetovala da moram vratiti i pekač jer da nam u protivnom ne žele vratiti 8000 kuna, pa sam ipak vratila i pekač. Ogorčeni ovakvom praksom, odlučili smo sve prijaviti društvu za zaštitu potrošača”, ispričala je gospođa Verica.

Slučaj je potom dospio i do suda koji je tvrtku i direktora proglasio krivima i osudio zbog nepoštene poslovne prakse, odnosno agresivne poslovne prakse zabranjene Zakonom o zaštiti potrošača.

“Oni su Verici u tijeku održane prezentacije, prilikom održavanja nagradne igre, rekli da je osvojila dobitnu srećku, a koja se sastojala od jednog kompleta posuđa gratis i dodatno jednog pekača. Prema tvrdnji trgovca, nagrada se sastojala od 50 posto popusta na jedan komplet posuđa, te besplatnog indukcijskog kuhala i dva pekača, odnosno uvjetovali su dobitak osvojene nagrade kupnjom robe u iznosu od 8000 kuna, a što je vidljivo iz kupoprodajnog ugovora. Dakle, u svom poslovanju koristili su postupke koji predstavljaju agresivnu poslovnu praksu s obzirom da je ostvarivanje nagrade uvjetovano određenim plaćanjem od strane potrošača”, zaključio je sud u nepravomoćnoj presudi.

Tvrtka i direktor zbog toga moraju platiti svaki po 10.000 kuna kazne te svaki po 500 kuna troškova prekršajnog postupka. Na presudu se mogu žaliti u zakonskom roku.


Komentari