UHVATILA IH POLICIJA: Uspješni sportaš i njegova djevojka crtali četničke grafite po Zagrebu

UHVATILA IH POLICIJA: Uspješni sportaš i njegova djevojka crtali četničke grafite po Zagrebu
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Mladi par je “ukrašavao” zidove natpisima na ćirilici “Vukovar je sprski” i križem s četiri slova “C”, a prijavljeni su zbog oštećenja tuđe stvari i javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Policija je uhitila Jurja L.O. (20) i njegovu prijateljicu N.L. (20) zbog ispisivanja niza grafita po zidovima u Jarunskoj ulici i u kompleksu Studentskog doma Stjepan Radić. Mladi par je “ukrašavao” zidove natpisima na ćirilici “Vukovar je sprski” i križem s četiri slova “C”, a prijavljeni su zbog oštećenja tuđe stvari i javnog poticanja na nasilje i mržnju. Sumnjiči ih se i za kazneno djelo iz mržnje prema vjeroispovijesti i nacionalnom podrijetlu drugih osoba, prenosi Večernji.

Inače uspješni ragbijaš, Jurar L.O. i njegova prijateljica su u petak oko ponoći prvo zašarali zid u blizini noćnog kluba “In Bar”, koji je ustupljen organizaciji “Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016”, a na tom su zidu prešarali mural Univerzijade grafitima u obliku križa s četiri “C” u poljima, natpis “666”, pentagram, a napravili su i karikaturu s likom osobe sa šajkačom i bradom.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

No, tu se nisu zaustavili. Uputili su se u krug studentskog doma gdje su na zidove četiriju pavilijona napravili grafite s četiri ćirilična slova “C”, a napisali su na ćirilici i natpis “Vukovar je sprski”. Nakon toga crnom bojom obojili su hrvatsku zastavu s grbom koja se nalazila na prozoru sobe u trećem pavilijonu. Nakon što su ispisali te grafite, 20-godišnjaci su sprej bacili u kontejner kod kuhinje studentskog doma te pobjegli do paviljona broj 10 gdje su ih zatekli zaštitari tvrtke Bilić-Erić koji osiguravaju studentski dom. Zaštitari su pozvali policajce koji su ih uhitili, a utvrđeno je da su 20-godišnjaci bili pijani i u krvi im je izmjereno više od jednog promila alkohola.

Policajcima također nije dugo trebalo da u košu pronađu sprej kojim je dvoje mladih delinkvenata odlučilo “ukrasiti” studentski dom i okolicu.

Prema kaznenoj prijavi, Juraj L. O. je djelo počinio motiviran nacionalnom mržnjom prema pripadnicima hrvatske nacionalnosti i vjerskom mržnjom prema Katoličkoj crkvi, te je doveden sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda. Određen mu je istražni zatvor, i to zbog opasnosti od ponavljanja djela. Materijalna šteta procjenjuje se na oko 11.500 kuna. U ragbijaškom klubu u kojem mladić trenira samo su nam potvrdili da se u petak nije pojavio na večernjem treningu, no tajnik kluba Milivoj Vrga kazao je kako o incidentu u klubu ne znaju ništa.


Komentari