UGUŠIO JE I TIJELO ZAMOTAO U TEPIH: Sud povećao kaznu muškarcu koji je ubio 16-godišnjakinju

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Muškarcu kojeg se teretilo da je u veljači 2020. godine u stanu u Sopotu 16-godišnjakinji dao drogu te je nakon toga ugušio jastukom, a tijelo potom umotao u tepih i odnio u podrum susjedne zgrade, zatvorska kazna je povećana za još četiri godine.

Na Županijskom sudu u Velikoj Gorici lani u prosincu nepravomoćno su ga osudili na 11 godina zatvora, a nakon žalbe tužiteljstva sada je pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora.

U zatvoru se nalazi od sredine veljače 2020. godine, a izrečena mu je mjera i obaveznog liječenja od ovisnosti.

“Iz podataka u spisu proizlazi da je optuženik od nje tražio da mu preda svoj mobitel i računalo koje je otuđila iz roditeljske kuće, što je optuženik prodao te za isto dobio novac i drogu koju su zajedno konzumirali. Kako je optuženik znao da je žrtva dijete, u bijegu iz roditeljske kuće i od ranije sklona konzumaciji droga, umjesto da je roditeljima ili institucijama dojavio gdje se ona nalazi, sklanjanjem s ulice zapravo je žrtvi omogućio daljnju konstantnu konzumaciju alkohola, marihuane i amfetamina jer, da je ostala na ulici, droga joj zasigurno ne bi bila dostupna u tim količinama te bi je možda pronašla policija ili roditelji koji su je intenzivno tražili ili bi se sama vratila kući. Pogrešno je prvostupanjski sud kao otegotnu okolnosti cijenio što je optuženik žrtvi ostavio dostupnom svoju metadonsku terapiju. Ta okolnost predstavlja bitno obilježje tog kaznenog djela pa se ne može dvostruko cijeniti. Također otegotnim se ne može cijeniti da optuženik ne izražava iskreno žaljenje niti preuzima odgovornost za svoje postupke, s obzirom na to da se tijekom postupka izjasnio da se ne smatra krivim”, obrazložio je Visoki kazneni sud.

Smatraju i da je prvostupanjski sud propustio otegotnim cijeniti to što je muškarac ranije dva puta osuđivan, jednom zbog droga, jednom zbog krađe.

“Dosadašnja osuđivanost optuženika te duže vremensko razdoblje počinjenja kaznenog djela su takve okolnosti da opravdavaju utvrđivanje kazne zatvora u duljem trajanju. Okolnost da je optuženik u vrijeme počinjenja djela bio smanjeno ubrojiv u blažem stupnju te da se radi o osobi s dijagnosticiranim poremećajem ličnosti miješanog tipa i ovisniku o psihoaktivnim tvarima, prvostupanjski je sud precijenio. Naime, iz rezultata provedenog psihijatrijskog vještačenja proizlazi da zbog navedene dijagnoze optuženik ima velikih problema u kontroli vlastitog ponašanja. No, uzme li se u obzir da je optuženik bio smanjeno ubrojiv, ali u blažem stupnju, u kojem je sposoban rasuđivati, kao i način počinjenja kaznenog djela i to da je prvo šakama žrtvi zadao 15-tak udaraca po tijelu, a potom joj na glavu stavio jastuk i stiskao ga unatoč njenom otimanju i borbi za zrak kao i naknadnom promišljenom sklanjanju tijela, nije prihvatljiv zaključak prvostupanjskog suda da je kazneno djelo ubojstva “rezultat trenutnog gubitka kontrole zbog činjenice da je žrtva popila zadnju bočicu optuženikova metadona pa da kazneno djelo nije planirano.” Stav prvostupanjskog suda da se radi o jedinom ekscesnom ponašanju prema žrtvi, a imajući u vidu ponašanje optuženika prema žrtvi prije kritičnog dana, pri čemu prvostupanjski sud misli na okolnost da je žrtvi pružio krov nad glavom i da nije tražio novac za boravak u stanu, nije prihvatljiv jer je optuženik upravo od djeteta žrtve prisvojio mobitel i računalo i primio ju je u stan te je istoj omogućio trošenje opojnih droga, a što se ne može smatrati ispadom u navodno dobrom ponašanju prema žrtvi. Prvostupanjski sud propustio optuženiku otegotnim cijeniti izrazitu upornost i visok stupanj kriminalne volje pri izvršenju kaznenog djela ubojstva, okolnosti počinjenja kaznenog djela, njegovo ponašanje i poduzete radnje nakon počinjenja djela kada je želio prikriti mrtvo tijelo, koje je obukao, umotao u tepih, odvukao iz stana te bacio u stubište obližnje zgrade, a potom poduzeo radnje kako bi pobjegao iz grada, koji postupci upućuju na njegovu bešćutnost uz potpuni izostanak empatije prema žrtvi”, navodi Visoki kazneni sud, prenosi Večernji list.

Komentari