Ubojstvo mlade djevojke šokiralo je državni vrh, a nad ubojicom i njegovim motivima i dan danas stoji sjena sumnje

policija
Foto: MUP/ilustracija

Tog tragičnog 8. listopada 2008. godine hrvatsku su metropolu šokirala dva ubojstva. Policija je opkolila grad, a zvuci sirene odjekivali cijeli dan gradskim ulicama.

Tog dana oduzeti su životi dvjema mladim djevojkama. Prvo je zaštitar Andrija Jauk (25) zbog neuzvraćene ljubavi ubio 17-godišnju Niku Deković te nakon toga presudio i sebi.

Ubrzo nakon toga, s dva hica na stubištu zgrade u Hatzovoj ulici, gdje je stanovala ubijena je i 26-godišnja Ivana Hodak, kći poznatog odvjetničkog para Zvonimira Hodaka i Ljerke Mintas Hodak. Ubojstvo je to koje je osim javnosti, šokiralo i državni vrh te su nakon njega pale brojne ostavke.

Ubojica je ubrzo uhićen, ali njegovo djelo i motiv su i dan danas predmet sumnje. Otkriven je slučajno, nakon što je početkom prosinca 2008. godine uhićen zbog skitnje i bez dokumenata, a kao motiv ubojstva policija je naznačila osvetu.

Riječ o Mladenu Šlogaru koji do sada nije bio poznat po kaznenim djelima, a točan motiv ubojstva osveta ocu Ivane Hodak, odvjetniku Zvonimiru Hodaku, kojeg je držao odgovornim za svoju tešku životnu situaciju u koju je upao.

Naime, 1995. godine dobio je otkaz u sportskom parku Mladost, gdje je radio na održavanju teniskih terena, a očekivao je odvjetnikovu pomoć u zadržavanju radnog mjesta ili dobijanju novog.

Ostavši bez posla, Šlogar je prodao svoj stan za 90 tisuća maraka, od čega je živio sve do rujna 2009. Posljednjih mjeseci na slobodi proveo je skitajući Zagrebom i okolicom. Ponovo je počeo razmišljati o svojoj teškoj situaciji, optužujući za nju Zvonimira Hodaka.

Najinteresantnije je da je do rasvjetljavanja ubojstva došlo slučajno, odnosno da je ubojica zatečen u skitnji bez dokumenata, te da je u pretresu stana koji je koristio nađeno oružje kojim je likvidirana Ivana Hodak.

Na dan ubojstva, 6. listopada, autobusom je iz Zaprešića došao u Zagreb, a potom se pješice od Zrinjevca uputio prema zgradi obitelji Hodak.

Zvonimir Hodak je izjavio kako Šlogara nije vidio posljednjih 15-ak godina te kako mu nikada nije obećao nikakvu pomoć. Uvjeren da je policija uhitila pravog ubojicu, no izrazio je bojazan da bi, uz dobru obranu, Šlogar, za kojega je rekao da je očito poremećena osoba, mogao biti proglašen neuračunljivim te izbjeći kaznenu sankciju.

Majka ubijene, Ljerka Mintas Hodak, za medije je izjavila kako je od početka znala da je motiv ubojstva njezine kćeri “sulud” i kako bi voljela da ubojica shvati kakav je zločin počinio.

Zvonimir Hodak se tada putem medija danas javno ispričao Hrvoju Petraču i njegovoj obitelji jer ga je ranije optužio da je upleten u ubojstvo. Hodak je u to vrijeme bio odvjetnik Vladimiru Zagorcu koji je bio optužen za otmicu Petračeva sina.

Svojevremeno je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio da ubojstvo nema veze s organiziranim kriminalom čime se dalo naslutiti da policija raspolaže s čvrstim indicijama tko je počinitelj.

Za ubojicom 26-godišnje odvjetničke vježbenice tragalo se četiri mjeseca, a do razrješenja u konačnici nije dovelo saslušanje više od 670 osoba, brojna poligrafska testiranja, pretrage i gotovo 90 raznih vještaćenja, nego slučajno uhićenje.

Suđenje za taj slučaj počelo je nakon sedam mjeseci, a Šlogar je na koncu osuđen na 30 godina zatvora. Uhićenje i suđenje beskućniku koji ništa nije imao za izgubiti i koji prije nikada nije bio kažnjavan i dan danas baca sjenu sumnje na cijeli slučaj.

Podsjetimo, nakon ubojstva Ivane Hodak tadašnji je premijer Ivo Sanader smijenio ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića i zamijenio ga Tomislavom Karamarkom, ministricu pravosuđa Anu Lovrin zamijenio je Ivanom Šimonovićem te je za ravnatelja policije postavio Vladimira Fabera.

Deset godina nakon ubojstva kćeri, za RTL je progovorila i Ivanina Majka, Ljerka Mintas Hodak. Poručila je da vrijeme ne liječi rane, ali je i prokomentirala presudu.

“Meni ta presuda ništa ne znači, ja bih voljela znati tko je stvarno bio naručitelj. Mislim da jedini koji zna istinu o tome je Karamarko, koji je tada došao iz obavještajne službe i sudjelovao u traženju počinitelja. Nisam ga nikad pitala jer mi sigurno ne bi rekao, da su htjeli, rekli bi istinu odmah”, kazala je Ljerka Mintas Hodak.

“U budućnosti sam je vidjela da ima djecu i da bude ili odvjetnica ili da radi u školi Ekonomije i menadžmenta, gdje je tada bila asistentica”, rekla je Ljerka Mintas Hodak za RTL.

Ona je, u čast svojoj kćeri 2009. godine osnovala Zakladu Ivana Hodak. Cilj Zaklade je prikupljanje sredstava za financijsku pomoć studentima prava i ekonomije.

Ubojstvo maloljetne djevojke koje je moglo biti spriječeno: Preklinjala ga je, ali on je prvo presudio njoj, a zatim i sebi


Komentari