Ubojica djece bio pod utjecajem psihofarmaka? Evo o čemu se radi

foto: Siniša Sunara/CROPIX

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić rekao je u subotu da je 56-godišnji Harald Kopitz, koji je noćas u Zagrebu ubio svoje troje malodobne djece i potom pokušao samoubojstvo, za sada stabilno, a rade se nalazi je li bio pod utjecajem psihofarmaka.

“Apsolutno se rade svi mogući nalazi zbog sumnje da je bio pod utjecajem psihofarmaka, ali to ne možemo decidirano reći”, rekao je.

Medicinski rječnik psihofarmake definira kao kemijske tvari koje u određenoj dozi na poseban način djeluju na duševni život i psihičko ponašanje. Koriste se u liječenju duševnih bolesti i poremećaja.

Kao što navodi Hrvatska encikolopedija, psihofarmaci obuhvaćaju nekoliko skupina lijekova kao što su: psiholeptici (antipsihotici, anksiolitici, hipnotici i sedativi), psihoanaleptici (antidepresivi, psihostimulansi, nootropici i lijekovi protiv demencije), te ostali lijekovi koji djeluju na središnji živčani sustav poput lijekova za liječenje ovisnosti o alkoholu i opioidima, te lijekova za liječenje vrtoglavice.

Kao i svaki lijek, i psihofarmaci u sebi, pored potencijala za željeni efekt, nose i određeni potencijal za uzrokovanje nuspojava.

Prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, prim. dr. med. specijalist psihijatar, ističe da svaka skupina psihofarmaka, odnosno svaki lijek ponaosob ima određene (često prolazne) nuspojave koje su mu više-manje svojstvene, a iste se mogu s većom ili manjom učestalošću, odnosno blažim ili težim intenzitetom javiti kod bolesnika. Nužno je da liječnik-terapeut poznaje moguće nuspojave lijekova koje prepisuje, te da o njima unaprijed informira bolesnika i da ga savjetuje kako da se ponaša u tom slučaju.

O kojoj je vrsti psihofarmaka kod ubojice možebitno riječ za sada nije poznato.


Komentari