Ubio ženu jer mu nije htjela predati stoku: U Zagrebu počelo suđenje pripadniku paravojne srpske postrojbe

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, Ilustracija

Čitanjem optužnice i iskaza svjedoka u srijedu je na Županijskom sudu u Zagrebu počelo suđenje u odsustvu Milanu Velebitu, pripadniku vojske tzv. SAO Krajine, kojeg optužnica tereti da je u listopadu 1991. iz vatrenog oružja ubio Jelenu Palaić u banijskom selu Taborište nakon što mu je odbila predati stoku.

Pošto je pročitana optužnica, tužiteljstvo i obrana iznijeli su uvodne govore i čitali su se iskazi troje svjedoka, koji su u međuvremenu umrli, Kate Sučić, Kate Šustić i Matije Tišinića. Iskaze su dali u istrazi 1993. godine.

Svjedokinja Kata Sučić izjavila je u toj istrazi da je krajem kolovoza 1991. godine u Taborište ušla vojska tzv. SAO Krajine, u njoj i Velebit, kojeg je poznavala otprije. Stanovnicima Taborišta bilo je ograničeno kretanje, a zbog policijskog sata smjeli su biti izvan kuće do 18 sati. Svjedokinja je rekla da nije vidjela tko je ubio Jelenu Palaić, ali da je čula kako ju je ubio Velebit pri pljačkanju njene imovine i kako bi dobio njenu kravu. Rekla je da su i vojnici SAO Krajine pričali da je Jelenu Palaić ubio Velebit. Velebit je, stoji u njezinom iskazu, bio posebno bahat, a jednom prilikom ga je čula kako govori da treba zapaliti njenu kuću, što se kasnije i dogodilo.

Svjedokinja Kata Šustić izjavila je u istrazi kako je vojska SAO Krajine ”pljačkala po selu, a pritom je najgori bio Velebit kojeg su se svi bojali i koji je traktorom dolazio u Taborište i stalno nešto dovozio i odvozio”.

Svjedok Matija Tišinić izjavio je u istrazi da je gledao kako u dvorište Jelene Palaić radi pljačke ulaze trojice uniformiranih muškaraca s kojima se posvađala te ju je jedan od muškaraca odveo iza kuće nakon čega se čuo pucanj. Dodao je da je čuo kako vojnici ismijavaju Velebita govoreći mu ”ubij babu, dobij kravu”.

Na idućoj raspravi kao svjedok saslušat će se unuk ubijene Ivan Palaić.

Velebit je u svojstvu optuženog bio ispitan u siječnju 2009. pred Okružnim sudom u Beogradu, gdje je odbacio optužbu navodeći da je ”bio zaposlen te da je imao uzorno imanje pa mu nije bila potrebna pljačka”.

Velebita optužnica tereti da je 11. listopada 1991. za vrijeme međunarodnog sukoba između regularnih snaga RH i paravojnih srpskih postrojbi ušao u dvorište Jelene Palaić i tražio da mu preda svu stoku. Kada je ona to odbila, Velebit je iz puške neutvrđene marke i kalibra ispalio više metaka u nju, nanijevši joj smrtonosne ozljede od kojih je preminula na licu mjesta, nakon čega je uzeo svu njenu imovinu i stoku.


Komentari