U Zagrebu je prošle godine bilo sedam ubojstava i 24 pokušaja ubojstva, evidentirano je manje provala u domove, ali su u porastu kriminal i korupcija

Ilustracija (Goran Mehkek / CROPIX/Ilustracija)

U četvrtak je na 11. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić predstavio Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Grada Zagreba u 2021. godini koje je jednoglasno prihvaćeno.

Načelnik Rašić u svom izlaganju istaknuo je najbitnije sigurnosne pokazatelje za prošlu godinu i naglasio da je 2021. bila jedna od najizazovnijih godina za sve djelatnike policijske uprave zagrebačke te da su i u takvim uvjetima rada sve zadaće uspješno odrađene na zadovoljstvo svih građana.

Pad kriminaliteta

Nakon detaljne analize svih sigurnosnih pokazatelja u 2021. godini, procijenjeno je da je na području grada Zagreba opće stanje sigurnosti,  stanje i kretanje kriminaliteta, javnog reda i mira kao i stanje sigurnosti u cestovnom prometu bilo povoljno i dobro.  U prilog tome govore i pokazatelji vezani za kaznena djela ali i pokazatelji učinkovitosti policije u rješavanju kaznenih djela kao i podatak da je tijekom 2021. godine evidentiran pad ukupnog kriminaliteta za gotovo pet posto što je ujedno i najmanji broj evidentiranih kaznenih djela u zadnjih dvadeset godina na području Policijske uprave zagrebačke.

Foto: PU zagrebačka

Načelnik Rašić naglasio je da je stopa kriminaliteta na području Policijske uprave zagrebačke 1.287 kaznenih djela na 100.000 stanovnika što policijsku upravu svrstava na 12. mjesto po ugroženosti u odnosu na ostale policijske uprave.

Sedam ubojstava

Kad se govori o općem kriminalitetu koji je najmasovniji, naglasak je stavljen na ukupan pad od sedam posto uz napomenu da je bolja učinkovitost policije u rješavanju ove kategorije kaznenih djela. U domeni općeg kriminaliteta evidentirano je sedam ubojstava i 24 pokušaja ubojstva uz napomenu da su sva kaznena djela riješena. Isto tako manje je evidentiranih  teških krađa, provalnih krađa i krađa odnosno manje je kaznenih djela protiv imovine za 12 posto u odnosu na 2020. godinu.

Također je posebno istaknuto da je manje provalnih krađa u domove za gotovo 28 posto što je važno za subjektivni osjećaj sigurnosti naših građana.

Organizirani kriminal

Kada je u pitanju tamna brojka kriminaliteta kao i ranijih godina jedan od naših prioriteta u radu bila je borba protiv organiziranog kriminaliteta i korupcije te u toj kategoriji kaznenih djela zahvaćeno je više kaznenih djela organiziranog, gospodarskog i kriminaliteta droga, rekao je načelnik Rašić.

Kada govorimo o stanju javnog reda i mira evidentno je 11 posto više prekršaja iz te domene, dok tijekom 2021. godine nije bilo grubog narušavanja JRM-a, čime bi se remetio normalan rad i život građana.

U pogledu stanja sigurnosti u cestovnom prometu evidentirano je više prometnih nesreća za 15 posto, međutim naglašeno je da je evidentirano manje kaznenih djela u cestovnom prometu za 12 posto te su sva kaznena djela riješena. A kada su u pitanju najteže posljedice, istaknuto je da je smrtno stradalo 20 osoba što je za tri osobe manje nego 2020. godine.


Komentari