Prošao je rok za spaljivanje korova u Zagrebu: Policija vam može napisati praprenu kaznu

Požar šume iznad Vidovca (Foto: DVD Šestine)

U Gradu Zagrebu je do 1. svibnja bilo dopušteno spaljivati korov, ali na to propisani i siguran način. Policijska uprava zagrebačka upozorava da korov protuzakonito spaljivati nakon ovog datuma, ali i podsjeća da se takvi požari jako brzo šire.

“Podsjećamo građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima. Takvi se požari, ukoliko nisu strogo kontrolirani, zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte, a ujedno i ugroziti ljudske živote. Dolaskom toplijih i sunčanijih dana počinje sezona radova na poljoprivrednim površinama, okućnicama i vrtovima, a samim time započinje i spaljivanje korova, suhe trave i niskog raslinja čime se povećava opasnost od nekontroliranog širenja požara na otvorenom”, poručuju iz Policijske uprave zagrebačke.

Intervencija na spaljivanju korova (foto: Facebook Vatrogasna postrojba Zagreb

Podsjećaju i da je prije spaljivanja potrebno obavijestiti nadležnu vatrogasnu postaju, očistiti tlo od suhog i lakozapljivog raslinja, osigurati mjesto spaljivanja, te posebno naglašavaju kako se to ne smije činiti unutar šuma i gustog raslinja.

Iz policije obavještavaju da je za izazivanje požara predviđena kazna od 15 do 50 tisuća kuna ili zatvorska kazna od 60 dana, dok će se požar iz nehaja kazniti s dvije do 15 tisuća kuna.

Komentari