U NJIH ULAZE DA ‘PODIGNU GOTOVINU’: Broj razbojništva u Zagrebu je u padu, ali pljačkašima su pošte sve češći plijen

Ilustracija: Ronald Gorsic / CROPIX

U Centru na Savskoj cesti, u srijedu oko 13 sati, nepoznati je počinitelj uz verbalno vrijeđanje nad dvoje zaposlenika (47, 43) opljačkao poštu. Odnio je nekoliko tisuća kuna.

Učinilo nam se da su se u posljednje vrijeme zaredale pljački pošta te smo slijedom toga poslali upit Hrvatskim poštama i zagrebačkoj policiji.

Iz Hrvatske pošte su nam odgovorili da se sve zaštitne mjere provode sukladno Zakonu o zaštiti novčarskih institucija i Zakonu o privatnoj zaštiti, a prema procjeni rizika u nekim poštanskim uredima poduzimaju se i dodatne sigurnosne mjere. Iz sigurnosnih razloga nisu mogli iznositi detalje.

“Sigurnosni protokoli su na iznimno visokoj razini, ali i dalje svakodnevno radimo na unaprjeđenjima sustava zaštite. Poštanski uredi i poštari mogu biti meta prepada kao i ostale tvrtke i njihovi radnici koji posluju novcem poput trgovina, kioska, ljekarni, benzinskih crpki i slično. Činjenica je da Hrvatska pošta ima najveću maloprodajnu mrežu u Hrvatskoj koja uključuje 1016 poštanskih ureda, no kada biste uzeli u obzir cijelu statistiku, broj prepada koji se odnosi na naše poslovnice i radnike bio bi samo manji dio statistike. Kako bi kolegama koji su bili žrtve pljačke bio olakšan oporavak, osigurane su im psihološka pomoć i naknada sukladno Kolektivnom ugovoru”, rekli su iz HP-a.

Iznijeli su u konkretne podatke prema kojima je broj razbojništva vezano uz HP u padu.

“Od 2018. godine kada je bilo 48 štetnih događaja (razbojništava, provala, razbojništava na vozila i napada na poštara) taj broj je u padu te smo 2021. imali ukupno 29 štetnih događaja. Smanjenju broja štetnih događaja doprinosi i izvrsna suradnja koju ostvarujemo s Ministarstvom unutarnjih poslova”, kazali su nam iz Hrvatskih pošta.

Iz zagrebačke policije kazali su da općenito govoreći o kaznenom djelu razbojništva, proteklih godina ukupno promatrajući, bilježe manji broj kaznenih djela.

“Primjerice, 2021. godine bilježili smo 286 kaznenih djela (1,7 posto manje nego godinu dana ranije) a u prvom tromjesečju 2022. godine bilježimo 82 razbojništva (7,9 posto manje). Kriminalističkim istraživanjima, riješi se 50-tak posto slučajeva”, odgovaraju iz policije.

Međutim, otkrili su nam i konkretne podatke vezano za pošte, a to je da je u prva četiri mjeseca povećan broj njihovih pljački.

“Glede razbojništva u kojima su predmet napada bile poslovnice pošte, u četiri (1.1. do 30.4) mjeseca 2022. godine zabilježili smo 10 takvih događaja odnosno 6 više nego u istom razdoblju prošle godine. Iskustvo iz ranijih kriminalističkih istraživanja pokazuje da se u određenom broju počinjenih razbojništava radi o počiniteljima koji su počinili više sličnih kaznenih djela”, zaključuju iz policije.

Komentari