U najstrašnijoj tramvajskoj nesreći poginulo je 19 putnika: Tramvaj je izletio iz tračnica i iščupao stablo kestena

Pixabay

Najstrašnija nesreća u zagrebačkoj povijesti tramvajskog prijevoza dogodila se 31. listopada 1954. godine. U tadašnjoj nesreći život je izgubili 19 putnika, a 37 je ozlijeđeno. Nesreća se dogodila na strmoj mirogojskoj pruzi u jutarnjoj vožnji tramvaja kada su tramvajska motorna kola tipa M-24 krenula iz zaokretnice Mirogoj prema Gupčevoj zvijezdi.

Problem se dogodio kada je vozač otpustio ručnu kočnicu za dva, tri okretaja, te je spuštajući se nizbrdo i ulazeći u prvi zavoj, htio uključiti tračničku kočnicu. Ona nije djelovala. Tramvaj je ubrzavao i na zadnjem zavoju, kod bolnice, izletio iz tračnica, te prešao na drugu ulicu i udario u stabla kestena koja je iščupao iz korijena.

Tadašnja komisija za istragu, koja je istraživala ovu nesreću, otkrila je da su kola 21 imala sudar na uglu Degenove i Medveščaka prilikom kojeg je tramvaj zahvatio i prevrnuo zaprežna kola. Kako nije bilo veće štete, vozač je nastavio vožnju prema Mirogoju. Nevjerojatan je podatak da je brzina tramvajskih kola prilikom vožnje bila pet puta veće od dopuštene (80 km/h), a promet je uspostavljen ponovno tek 1964. godine.

Nova motorna kola, koja su prometovala na toj pruzi, bila su posebno opremljena električnom, jakom zračnom, magnetskom i ručnom kočnicom. 15. svibnja 1967. godine ovom trasom voze autobusi.

U povodu te strašne nesreće, na samom mjestu gdje se dogodila, podignuta je spomen ploča u znak sjećanja na žrtve stradale u toj najstrašnijoj nesreći u zagrebačkoj povijesti, prenosi Lice Grada.

 


Komentari