U listopadu 40 provala u motorna vozila! Je li kriminal u Zagrebu u porastu i kako se zaštititi?

umirovljenik
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/ Ilustracija

U posljednje vrijeme sve smo više primijetili kako u zagrebačkim Facebook grupama građani javljaju o provalama u automobile na parkiralištima diljem grada.

O posljednjem slučaju provale i oštećenja automobila upitali smo zagrebačku policiju, koja o istoj nažalost nije imala nikakvu prijavu, a o tome je li broj kaznenih djela na području Pu Zagrebačke u porastu, barem onih prijavljenih, policija je iznijela zanimljive podatke.

Na području PU zagrebačke od 1.1. do 31.10.2020 godine  zabilježeno je 11. 477 kaznenih djela. U odnosu na 2019. godinu bilježimo pad kriminaliteta za 9,7 posto, odnosno ove godine bilježimo 1.228 kaznenih djela manje nego prošle godine.

Razmatrajući brojčane pokazatelje također treba istaći da bilježimo i pad imovinskog kriminaliteta za 7,1 posto. Upravo smanjenje sigurnosnih pokazatelja iz područja općeg tj. imovinskog kriminaliteta, u biti je važna činjenica jer je riječ o kriminalitetu i kaznenim djelima koja utječu na subjektivan osjećaj sigurnosti, a koji je javnosti vrlo interesantan ali, koji je i bitan za pozitivnu percepciju javnosti. Među imovinskim kriminalitetom ističu se kaznena djela teških krađa; od 1.1. do 31.10.2020. godine  bilježimo 3. 141 kazneno djelo – 274 djela ili  8,0 posto manje u odnosu na prošlu godinu. Također bilježimo i pad provalnih krađa za 7,4 posto, odnosno u prvih deset mjeseci 2020. godine bilježimo 2. 901 djelo provalnih krađa koje su u padu za 233 djela u odnosu na prošlu godinu. Treba istači da su u padu provale u domove (2,1 posto manje), provale u vikend kuće ( 64,4 posto), kao i provale u motorna vozila za 17,1 posto.

Tijekom 2020. godine prvih deset mjeseci bilježimo 481 provalu u motorna vozila, što je u odnosu na 2019. godinu, 99 provala ili 17,1 posto manje. Razmatrajući brojčane pokazatelje u zadnjih nekoliko mjeseci također se bilježi pad provala u motorna vozila , primjerice u 10. mjesecu ove godine bilježimo 40 provala – 2019 godine – 58 provala u vozila ili 31,0 posto manje;  u 9. mjesecu bilježimo 34 provale u vozila dok u istom mjesecu 2019. godine bilježimo 98 provala, dakle 64 provala ili 65,3 posto manje. Tako i u mjesecu kolovozu 2020. godine bilježimo 30 provala u vozila, odnosno 12 kaznenih djela ili 28,6 posto manje u odnosu na mjesec kolovoz 2019. godine.

Razriješene provale u vozila na području Sesveta

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 24-godišnjakom i 20-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela „Teška krađa“ provaljivanjem.

U noćnim satima 24. svibnja 2020. godine na području Sesveta, osumnjičeni su došli do parkiranog kombi vozila, gdje su pomoću prikladnog predmeta pokušali otvoriti bravu na stražnjim vratima, ali u svojoj namjeri nisu uspjeli, uočili su ih i uhitili policijski službenici i priveli u službene prostorije na kriminalističko istraživanje.

Daljinom  kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su osumnjičeni, po prethodnom dogovoru i s namjerom prisvajanja protupravne imovinske koristi, od 18. travnja do 11. svibnja, u večernjim satima na području Sesveta, u ukupno pet navrata provalili u parkirana vozila, četiri kombija i jedno osobno vozilo, tako da su prikladnim predmetom razbili staklo te su iz vozila otuđivali razni alat, kao što su bušilice, brusilice, odvijače i sličan alat, prehrambene artikle, vatrogasni aparat i drugo.
 
Materijalna šteta iznosi oko 91.720 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski su službenici dostavili posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Bez obzira na povoljne statističke pokazatelje za navedenu problematiku, MUP koristi priliku podsjetiti kako se dodarno zaštititi od provale u vozila.

Provale u vozila – Kako se zaštititi ?

  • ü  zatvarajte i zaključavajte sva vrata i prozore na automobilu kad napuštate automobil, bilo to i na kratko vrijeme
  • ü  ne ostavljajte vrijedne predmete /torbice, novčanike, aktovke, mobitele, fotoaparate/ na vidljivom mjestu u automobilu
  • ü  zatvarajte i zaključavajte montirane krovne nosače ukoliko ih imate na automobilu
  • ü  ne spremajte stvari u prtljažnik automobila prije odlaska – možda vas netko promatra
  • ü  ugradite alarmni uređaj, ukoliko imate mogućnosti
  • ü  razmislite jeste li nešto od svega navedenog propustili i olakšavate li provalniku posao


Komentari