Trostrukom ubojici iz Splita određen jednomjesečni pritvor

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Filipu Zavadlavu, trostrukom ubojici iz Splita i službeno je određen jednomjesečni istražni zatvor, objavio je glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Damir Romac.

U priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Splitu stoji kako je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1995.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio, u stjecaju, tri kaznena djela teškog ubojstva iz članka 111. stavak 1. točka 4. i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. Kaznenog zakona u svezi s člankom 51. KZ-a.

“Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 25-godišnjak 11. siječnja 2020. na području Županije splitsko–dalmatinske, prema prethodno donesenoj odluci i planu, a u cilju bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno, na protupravan način nabavio automatsku pušku s većom količinom streljiva.

Osnovano se sumnja da je okrivljeni 25-godišnjak oko 15,35 sati naoružan navedenom puškom došao na predio Velog Varoša u Splitu i, kad su se u kretanju na motociklu marke Yamaha pojavili vozač (1995.) koji je upravljao navedenim motociklom i suvozač (1982.), u namjeri da ih liši života, prema njima ispalio više rafalnih i pojedinačnih hitaca.

Na mjestu događaja je od zadobivenih ustrijelnih i prostrijelnih rana preminuo vozač (1995.) dok je suvozač (1982.) zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je, pored pružene žurne liječničke pomoći, preminuo u Kliničkom bolničkom centru Split. Okrivljeni 25-godišnjak se nakon toga udaljio u smjeru obližnje ulice u kojoj je na motociklu marke Suzuki zatekao muškarca (1995.) te je, u namjeri da i njega liši života, prema njemu ispalio više hitaca, uslijed čega je on preminuo od zadobivenih tjelesnih ozljeda na mjestu događaja.

Prilikom ispaljivanja velikog broja hitaca okrivljenik je, osnovano se sumnja, bio svjestan da time dovodi u opasnost život, tijelo i imovinu većeg broja ljudi i vozila koja su se tuda kretala, što se i dogodilo jer je uslijed toga došlo do oštećenja osobnog automobila marke Hyundai Matrix kojim je u tom trenutku upravljao vozač s kojim je u vozilu bilo i dvoje putnika. U opisanom događaju došlo je i do više oštećenja dvorišnih drvenih ulaznih vrata probojem vanjske stjenke vrata kuće.

Okrivljeni 25-godišnjak se potom udaljio u nepoznatom smjeru i u provedenoj akciji njegova pronalaženja, on je pronađen i lišen slobode oko 18,20 sati.

Prije početka ispitivanja okrivljenika u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, stalna sudska vještakinja psihijatrica navela je mišljenje kako zbog sadašnjeg psihičkog stanja okrivljenik nije u mogućnosti dati izjavu, ni pratiti tijek rasprave niti sudjelovati u predlaganju dokaza i savjetovati se sa svojim braniteljem. Vještakinja je mišljenja kako okrivljenik nije raspravno sposoban i kako ga je potrebno uputiti na psihijatrijski tretman u bolnicu za osobe lišene slobode.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela i zbog osobito teških okolnosti pod kojima su počinjena predmetna kaznena djela (članak 123. stavak 1. točka 3. i 4. Zakona o kaznenom postupku)”, priopćeno je iz Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.


Komentari