KAKAV ZLOČINAČKI TROJAC: Varali i krivotvorili dokumente na filmski način

Slavko Midzor/PIXSELL

Prevarantski trojac počinio je čak 148 kaznenih djela.

Policijski službenici Službe općeg kriminaliteta proveli su 5. i 6. lipnja kriminalističko istraživanje nad trojicom osumnjičenih (22,29,28) zbog osnova sumnje da su počinili kaznena djela prijevare, kaznena djela krivotvorenja isprave i kaznena djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka te su protiv njih nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu.

Nastavljenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osumnjičeni trojac počinio ukupno 148 kaznenih djela: 43 prijevara, 36 krivotvorenje isprava i 69 nedozvoljenih uporaba osobnih podataka.
Sumnja se da je 22-godišnjak, kao zaposlenik telekomunikacijskog poduzeća na radnom mjestu agenta prodaje, u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi zloupotrijebio činjenicu da su mu radi obavljanja poslova bili dostupni osobni podaci oštećenih te je tijekom 2015. i 2016. godine prikupio osobne podatke više osoba i proslijedio ih 29-godišnjaku.

Osumnjičeni 29-godišnjak je tada na svom računalu, na prethodno skeniranoj osobnoj iskaznici, izmijenio podatke te upisao podatke oštećenih, dok je na krivotvorenoj osobnoj iskaznici ostavio svoju fotografiju. Nakon toga bi osumnjičeni odlazili do podružnica teleoperatera (Zagreb, Crikvenica, Dugo Selo, Zabok, Kutina, Varaždin, Sisak) ili bi nazvali teleoperatere i podnosili zahtjeve za zasnivanje pretplatničkih ugovora, a kada bi dostavna služba trebala dostaviti mobitele, osumnjičeni bi ih nazvali i zatražili dostavu na alternativnoj adresi na kojoj bi platili račun dostave i preuzimali mobitele.
Ukupna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima iznosi oko 185.000 kuna.

Nakon kriminalističkog istraživanja trojac je predan pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće podnijeto je nadležnom državnom odvjetništvu.

>>> POZOR! PREVARANTI OPET VREBAJU: Imaju novi način izvlačenja novca


Komentari