Tražio mir i izlazak iz zatvora: Muškarac osumnjičen za ubojstvo stanodavke u centru grada izašao pred suca, progovorili svjedoci

Foto: Ilustracija/Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na Županijski sud u Zagrebu došao je Amir E., 44-godišnji umirovljeni sudionik Domovinskog rata kojeg se tereti da je ubio svoju 74-godišnju stanodavku. S optuženičke je klupe poručio kako mu zatvor smeta, zbog duševnog stanja u kojem se nalazi, a zbog kojeg krivi rat. “Potreban mi je mir”, rekao je pa dodao: “Pa ako bi se moglo predložiti da idem u bolničku ustanovu odležati”.

Doista, sudski je vještak rekao kako se radi o teškim psihičkim smetnjama koje su verificirane pod tri ozbiljne dijagnoze, a naveo je i kako se osumnjičenik prisjeća događaja, iako ne u potpunosti. Zaključio je i da postoji rizik od ponavljanja sličnog ili težeg kaznenog djela ukoliko ne bi bilo provedeno psihijatrijsko liječenje.

Inače, Amira se tereti da se u stanu u centru Zagreba prvo posvađao sa stanodavkom, a onda ju je nožem dužine oštrice 17 cm, 26 puta zarezao po tijelu. Zadobila je ozljede karotidne arterije na vratu te po tijelu pa naposljetku izgubila svijest i pala na tlo. Šest dana nakon zločina, preminula je u bolnici.

Svjedoci svjedočili

Čitav slučaj opisala je i predstavnica suvlasnika kojoj je osumnjičenik pokucao na vrata netom nakon zločina. Kaže da se sve dogodilo ujutro oko 6:30 sati, a da mu je polovica lica bila krvava. Navodno je rekao kako se nožem ili noževima sukobio sa stanodavkom te da ne zna u kakvom je stanju. Rekao joj je da pozove policiju, a kada je ona zatvorila vrata, otišao je dalje.

Upitana o žrtvi, rekla je da su je se svi bojali, da ih je fizički napadala, vješala im stalno nešto na vrata, bacala izmet ispod balkona. Navela je i kako je stan iznajmljivala unatrag 20 godina te da su se podstanari često mijenjali. Na to je osumnjičenik rekao kako je u stanu boravio jedva mjesec dana.

Druga je susjeda rekla kako je čula buku i lupanje stolcem od pod. Govori kako je čula ženski glas, a onda i zapomaganje u pomoć. Muški glas, navodi, nije čula. “I onda sam čula lom stakla, kao da je netko razbio prozor ili neku veću staklenu površinu. Zatim je nastao tajac”, zaključila je.


Komentari