TRAGEDIJA NA REBRU! Preminuo dječak (13) nakon što je popio veću količinu energetskog pića: Utkrivao se oko zgrade i samo srušio

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Mladi život, prije desetak dana, ugasio se na zagrebačkom Rebru, a slučaj je šokirao brojne roditelje. Dječak(13) iz Zagreba nije ni slutio na opasnost energetskog pića za vrijeme izlaska s prijateljima. Skupina djece zaputila se u kino, gdje je 13-godišnjak navodno popio veću količinu tog napitka da bi se u jednom trenutku samo srušio nakon što se nešto kasnije tog dana utrkivao oko zgrade s prijateljima.

Ubrzo je došla Hitna pomoć, a u ultrazvuk je pokazao oštećenje srčanog mišića, odnosno neprepoznatu miokardiopatiju.

Dr. Filip Rubić, pedijatar s užom specijalizacijom iz intenzivne medicine s Odjela za pedijatrijsku intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb otkrio je zašto energetski napitci mogu biti toksični i vrlo opasni za mladi organizam.

“Puls se može dići, npr., s 90 na 120, što je u sportu normalno, ali tada ćeš stati i time smiriti puls, tijelo će prepoznati napor i neće ga forsirati. Međutim, energetsko piće je vanjski stimulans koji vodi do povećanog broja otkucaja i, kad se umjetno postigne taj broj otkucaja, tijelo se neće moći smiriti. A taj povećani broj otkucaja kod kardiopatija može biti fatalan”, izjavio je dr. Rubić za Večernji.

Ističe da do oštećenja srčanog mišića može dovesti i reakcija čovjeka na neki virus, a simptomi ne moraju biti izraženi. Rubić objašnjava da se osoba tada već dan kasnije može naći na intenzivnoj i da energetska pića mogu biti okidač za to.


Komentari