TRAGEDIJA KOD IVANIĆ GRADA Umro muškarac, otrovao se ugljičnim monoksidom! Policija objavila upozorenje

Foto: Borna Filic/PIXSELL/Ilustracija

Zagrebačka policija ovog je četvrtka izvijestila o strašnoj tragediji u mjestu Križ kod Ivanić Grada.

Između 15. i 17. studenoga u kući je, uslijed istovremenog rada klima uređaja i peći na kruta goriva, odnosno uslijed povećanja koncentracije ugljičnog monoksida u prostorijama, smrtno stradao 62-godišnjak. Tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, priopćili su iz PUZ-a.

Shodno tomu, zagrebačka policija, savjetuje građanima na nužne mjere opreza:

“Plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) obavezno servisirajte i to kod ovlaštenih stručnih servisera jer ćete time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnju goriva, poštujte rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala. Preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala neka obavi dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba te savjete dimnjačara provedite bez odlaganja. Redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice”, poručili su.

“Provjerite je li dimnjak vašeg ložišta oštećen (građevinska oštećenja) i je li sam dimnjak izveden građevinski ispravno, da u blizini otvora za čišćenje dimnjaka nema gorivog materijala, jesu li električne grijalice i žarulje koje koristite za zagrijavanje prostora dovoljno udaljene od zapaljivih materijala, je li iz prostora kotlovnice uklonjen sav zapaljivi materijal, postoji li u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila ventilacija koja će spriječiti koncentraciju plina koja zbog eventualnog propuštanja može uzrokovati trovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese, jeste li eventualnu rekonstrukciju ili dogradnju plinskih instalacija prijavili ovlaštenom distributeru plina i rajonskom dimnjačara te nalaze li se plinske boce u blizini izvora topline (peći na kruta goriva, radijatora i slično).

Vodite računa da se pepeo iz ložišta ne smije odlagati u vreće, kante ili druge posude od gorivog materijala. Isto tako pepeo ne odlažite na otvorenom prostoru neposredno uz gorivi materijal”, upozorili su iz policije.

Komentari