‘TO NIJE MOJE DIJETE’ Umirovljenik osuđen zbog neplaćanja alimentacije – za tuđeg sina! Mogao bi ostati bez svega što ima

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija

Umirovljenik Zvonko (67) uskoro bi mogao ostati bez svega što ima zbog neplaćanja alimentacije za uzdržavanje sina. Naime, svojoj bivšoj supruzi Martini dužan je više od  410.000 kuna, a slučaj bi zvučao “sasvim normalno” da nema ovog sitnog detalja. Zvonko nije otac Martina djeteta!

Neobična priča započela je 1993. godine, razvodom burnog dvogodišnjeg braka kojeg su ispunile svađe i optužbe za nevjeru. Martina je nakon toga na svijet donijela sina, a Zvonko je tada već bivšu ženu više puta posjetio.

“Nemaš tu šta raditi, dijete nije tvoje!”, vikala mu je Martina kada je došao u rodilište i potjerala ga van. Zvonko je navratio do nje još nekoliko puta, no žena mu je svakog puta poručila isto.

Godinu dana kasnije Zvonko je prihvatio činjenicu da neće odgajati tog dječaka, ali olako je pristao na pravomoćnu sudsku presudu kojom je naloženo da mora plaćati alimentaciju za dijete, piše Danica.

Općinski sud u Zagrebu u nepravomoćnoj presudi proglasio ga je ovih dana krivim i osudio na pet mjeseci uvjetnog zatvora jer za uzdržavanje djeteta nije platio čak 410.000 kuna.

Presudom je potvrđeno kako mu je bivša doista govorila da dijete nije njegovo, ali to ga ne amnestira odgovornosti. Prvo, jer postoji pravomoćna presuda kojom mu je određen mjesečni iznos alimentacije. I drugo, upozorava sud, jer nikad nije pokrenuo postupak za osporavanje očinstva.

Umirovljenik Zvonko u svoju je obranu rekao kako mu je bivša supruga pravnica te da je obećala kako će riješiti taj problem. Nakon toga o dotičnom problemu, istaknuo je, više nije vodio računa.

Dodao je i kako ga je Martina tužila samo kako bi se dokopala njegova novca, no, tvrdi, on ga nema. Mirovina mu iznosi 4200 kuna i vlasnik je kuće koju je naslijedio od oca.

Sin za kojeg nije plaćao alimentaciju, danas 28-godišnjak, na sudu se odrekao prava na te tražbine te izjavio kako od oca ne traži baš ništa. Sud je zato njegovu majku Martinu uputio u građansku parnicu ako smatra da je zbog toga oštećena.

Pokrene li Martina privatnu parnicu i uspije li u svojem zahtjevu, umirovljenik Zvonko mogao bi joj s kamatama platiti više od pola milijuna kuna odštete, prenosi Danica.


Komentari