‘TO JE PREMALO’ Evo koliku je kaznu dobio mladić (23) koji je ubio čovjeka na pješačkom

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Sedam i pol godina zatvora cijena je koju će mladi Osječanin Branislav Smiljanić “platiti” za prometnu nesreću u kojoj je poginuo glumac Aleksandar Bogdanović. Tog je kobnog dana u prosincu 2019. godine, 21-godišnji Smiljanić vozio Trpimirovom ulicom bez položenog vozačkog ispita i dozvole. Bogdanović je tada, oko 22.36 sati, prelazio cestu preko obilježenog pješačkog prijelaza bez semaforske signalizacije. I to posljednji put u životu.  Nakon što ga je udario Kiom Sorento, mladić je pobjegao s mjesta nesreće, a policija ga je pronašla pola sata kasnije. Otada je u istražnom zatvoru.

Nakon žalbi Smiljanića, njegova branitelja Krešimira Arambašića te Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, Vrhovni sud RH donio je pravomoćnu presudu, odbivši zahtjeve da se da se Smiljanića oslobodi optužbe ili da mu se izrekne blaža kazna. ŽDO je, pak, tražio strožu kaznu zatvora.

Bogdanović je od posljedica teških ozljeda preminuo u KBC-u Osijek tri dana poslije naleta, a na Božić 2019. Smiljanić je na suđenju priznao krivnju i za izazivanje prometne nesreće i za nepružanje pomoći, za što je mogao dobiti kaznu od tri do 15 godina zatvora.

Vijeće VSRH kojim je predsjedala Ana Garačić zaključilo je da su obje žalbe neosnovane te je potvrdilo presudu Sudskog vijeća u Osijeku kojim je predsjedala Vlasta Šimenić-Kovač.

“Žao mi je što hrvatski sudovi još ne cijene dovoljno živote građana i ne kažnjavaju primjereno ovakve drastične primjere bahatosti i bešćutnosti. Sedam i pol godina zatvora za ubojstvo automobilom na pješačkom prijelazu, u suprotnoj traci, bez vozačke dozvole i ispita, s poviješću bahatog, neodgovornog i ubojitog ponašanja u prometu i izazvanim teškim prometnim nesrećama nikada nijednoj obitelji i prijateljima bilo koje žrtve, ali i normalnom društvu, neće biti pravedna kazna”, poručila je Sena Krupić, supruga preminulog glumca, prenosi Jutarnji.

 


Komentari