Tko je Ante Roso koji je uhićen za stavljanje bombe u Porsche zagrebačkog poduzetnika?

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Zagrebačka policija izvijestila je kako je prijavila 51-godišnjaka i 42-godišnjaka zbog sumnje da su oni postavili bombu u Porsche 43-godišnjaka u namjeri da ga ubiju.

Eksplozivna naprava otkrivena je u autoservisu. Jedan od uhićenih je 51-godišnji Ante Roso. On je u petak ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu, a nakon toga ga je saslušao i sudac istrage koji mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od pokušaja utjecaja na svjedoke i ponavljanje kaznenog djela.

No, tko je Roso? Javnost ga je upoznala kao optuženika za organizaciju krvave pljačke Fine 2005. godine. Tada su maskirani napadači kalašnjikovom ubili dvojicu zaštitara.

Pravomoćno je oslobođen svih optužbi. Na ponovljenom suđenju su ga oslobodili zbog nedostatka dokaza. Bio je optužen da je on organizator krvavog zločina.

Na optuženičkoj klupi tek 2014.

Pravomoćno je osuđen, i to na maksimalnu 40-godišnju zatvorsku kaznu, tek Dubravko Žugelj. Važan dokaz temeljem kojeg je Žugelj proglašen krivim i kažnjen najstrožom zatvorskom kaznom je trag njegovog DNK izuzet s kape pronađene u automobilu koji su razbojnici zapalili nakon razbojničkog pohoda, ali i iskazi svjedoka, rekla je te 2015. godine sutkinja zagrebačkog Županijskog suda obrazlažući presudu, piše Index.

Krunski svjedok Ivan Boršić ranije je posvjedočio da je ”mozak” brutalne pljačke bio Ante Roso, a da je zaštitare strojnicom usmrtio prvooptuženi Dubravko Žugelj. No sud Boršiću očito nije povjerovao u njegov iskaz koji se odnosi na Rosu.

Vrhovni sud je, u međuvremenu, u odnosu na njega potvrdio presudu, ali ju je ukinuo Dubravku Žugelju, nepravomoćno osuđenom na 40 godina, Anti Rosi kao navodnom organizatoru pljačke, u odsutnosti osuđenom na šest godina, Fehku Imamoviću, koji je zbog četiri druge pljačke dobio osam godina zatvora, Mariju Paliću, osuđenom na pet godina te Jurici Tumapaku koji je dobio četiri i pol godine.

Roso se na optuženičkoj klupi našao tek u rujnu 2014. jer je uhićen nakon dugogodišnjeg bijega.


Komentari